Wanneer wij thuis een verjaardag vieren, maak ik altijd ‘pigs in a blanket’, oftewel knakworstjes in bladerdeeg. Vooral de kinderen smullen hier altijd enorm van en als ik ze op tafel zet, zijn ze in no time op.
Normaal gebruik ik van die kleine cocktailworstjes, zodat het echt bitesize hapjes worden. Maar voor het Kerstdiner op school wilde ik voor mijn zoontje toch iets speciaals ervan maken. Daarnaast vond ik dat alle kinderen ervan moesten kunnen smullen, dus gebruikte ik runderknakworst. Het bleek een groot succes, want de schaal was ook hier in een mum van tijd leeg!
Dit heb je nodig
(voor 20 stuks)
2 blikjes (runder)knakworst
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 ei, losgeklopt
Verder heb je nodig
stervormig uitstekertje 2,5 cm
20 satéprikkers
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Open de blikjes knakworst en laat ze even goed uitlekken.
- Snijd 4 plakjes bladerdeeg in 5 gelijke reepjes. Neem het vijfde plakje bladerdeeg en steek hier 20 kleine sterretjes uit. Steek ze zo dicht mogelijk bij elkaar uit, zodat je er ook daadwerkelijk 20 uit kunt halen. Leg de sterretjes alvast op de bakplaat.
- Neem nu een reepje bladerdeeg en wikkel het in een spiraalvorm om een knakworstje. Leg deze naast de sterretjes op de bakplaat. Ga zo door tot alle worstjes een ‘dekentje’ om hebben. Zorg wel dat je een paar centimeter ruimte tussen de worstjes houdt op de bakplaat, want ze zetten nog uit. Bestrijk het bladerdeeg aan de bovenkant zachtjes met het losgeklopte ei.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de ‘pigs in a blanket’ in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Haal de sterretjes na 15 minuten al uit de oven, want die gaan een stuk sneller.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de ‘pigs’ even afkoelen. Steek nu een satéprikker door het worstje heen totdat de prikker nog een centimeter erbovenuit steekt. Prik dan het sterretje heel voorzichtig op de bovenkant van de satéprikker.
Serveer deze heerlijke hapjes met mosterd of ketchup. Enjoy!
Geef een reactie