Zoals ik al eerder meldde, ben ik groot fan van rabarber. Als moes vind ik het heerlijk, maar ik maakte ook al eens rabarber curd en overheerlijke rabarberjam. Deze keer gebruikte ik de veelzijdige groente om er rabarbersiroop van te maken.
De standaard limonadesiropen die je in de winkel koopt, vind ik persoonlijk wel aardig maar niet heel bijzonder. Wanneer je echter zelf siroop maakt, kun je dus ook helemaal zelf bepalen welke smaak je wilt creëren. Ik combineerde rabarber met citroen, steranijs en kaneel en het werd heerlijk! Drink het gewoon als limonade, doe een beetje bij je yoghurt of kwark (in plaats van suiker of honing) of maak een mocktail. Opties te over!
Dit heb je nodig
(voor ca. 1 liter)
1 kilo rabarber
400 gram rietsuiker
rasp van 1 citroen
1 stukje steranijs
1 kaneelstokje
1 liter water
25 gram citroenzuur (te koop bij drogist of toko)
Zo maak je het
- Was de rabarber goed en snijd het dan in stukjes van ca. 3 cm. Doe het in een ruime pan samen met 200 gram rietsuiker, de citroenrasp, steranijs, kaneel en het water. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het aan de kook.
- Wanneer het kookt, zet je het vuur lager en laat je het een half uurtje pruttelen. Plaats een zeef op een andere pan en giet het mengsel in de zeef. Laat dit staan tot al het vocht door de zeef is gegaan.
- Breng het vocht in de pan nogmaals aan de kook en voeg dan de overige suiker en het citroenzuur toe. Laat dit in nog een half uurtje inkoken. Laat een kwartiertje afkoelen en giet het dan over in een gesteriliseerde fles.
- Bewaar de rabarbersiroop in de koelkast of op een koele, donkere plaats. Enjoy!
Geef een antwoord