Cupcakes | Pepermunt en After Eight
Picture this: Een heerlijk smeuïge chocolade cupcake met een vers vleugje pepermunt erdoor. En bij elk hapje dat je neemt, met je ogen dicht uiteraard, denk je steeds weer aan zo’n flinterdun After Eight chocolaatje. Krijg je er al zin in? Mooi! Want ik heb hier hét recept voor precies die cupcakes. En jij hoeft ze alleen maar te bakken. Simpel toch?
Bakchallenge
Hoe ik op het recept gekomen ben? Ik kreeg ooit een flinke doos vol met chocolade voor een bakchallenge. Een hele variatie aan chocolade van Nestlé waarmee ik iets lekkers mocht gaan bakken. Mijn oog viel meteen op het donkergroen doosje After Eight en met die smaken in mijn achterhoofd heb ik deze cupcakes bedacht. De combinatie van pepermunt en chocolade is namelijk ontzettend lekker en ook best bijzonder. Die volle, warme smaak van goede cacao, gecombineerd met een fris vleugje pepermunt: Hemels!
Perfecte frosting
Om de frosting perfect te krijgen, dus zonder klontjes boter of poedersuiker erin, is het echt heel erg belangrijk dat de boter en roomkaas op kamertemperatuur zijn. Haal deze dus op tijd uit de koelkast! Ik bewaar trouwens altijd minimaal 1 pakje boter buiten de koelkast, zodat ik daar niet bij na hoef te denken wanneer ik een dergelijk recept ga maken. Tenzij het hartje zomer is natuurlijk, dan moet de boter wel in de koelkast.
Ook is het belangrijk om de juiste volgorde aan te houden wanneer je de frosting maakt. De volgorde die ik in dit recept noem dus. Eerst moet de boter echt luchtig geklopt worden en hier mag je best de tijd voor nemen. Minimaal een minuut of 5 kloppen is meer regel dan uitzondering. Zorg daarna dat de roomkaas volledig met de boter vermengd is, voordat je de poedersuiker begint toe te voegen. En als je de cacao toevoegt, ben er dan zeker van dat er geen klontjes meer zijn. Niets minder fijn dan ineens een hap cacao in je frosting..
Voor zover mijn tips. Ik zou deze cupcakes gewoon eens bakken!

Cupcakes | Pepermunt en After Eight
Ingrediënten
- 130 gram bloem
- 50 gram cacao
- ½ tl bakpoeder
- ¼ tl baking soda
- ¼ tl zout
- ½ tl oploskoffie (poeder)
- 200 gram suiker
- 120 ml arachideolie
- 120 ml zure room
- 60 ml handwarm water
- 2 eieren
- ½ tl pepermuntextract
Voor de chocoladefrosting
- 120 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 120 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
- 200 gram poedersuiker
- 25 gram cacao
- 1 tl vanille-extract
- 6 After Eight chocolaatjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats 12 papieren cupcakevormpjes in een muffinvorm.
- Meng in een kom bloem, cacao, bakpoeder, baking soda en zout goed door elkaar. Zet opzij.
- Doe de suiker met de oploskoffie in een andere, ruime kom en schenk hier het water bij. Roer het even flink door met een garde tot de suiker en koffie beginnen op te lossen. Voeg dan de zure room toe en roer nogmaals goed. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Schenk de olie erbij en roer net zolang tot je een egale massa hebt. Meng als laatste het pepermuntextract er doorheen.
- Voeg nu de droge ingrediënten in delen toe aan de natte. Wacht telkens tot alles is opgenomen voordat je weer wat erbij doet. Ga door tot het een egaal mengsel is.
- Verdeel het beslag over de papieren vormpjes en schuif de bakvorm in de voorverwarmde oven. Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar. Je kunt de gaarheid testen door een satéprikker in het midden van een cupcake te prikken. Komt deze er schoon uit, dan zijn ze klaar om uit de oven te halen.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen op een taartrooster.
- Maak ondertussen de frosting:Doe de boter in de kom van je mixer en zet deze op middelhoge snelheid aan. Klop de boter tot hij lichter van kleur en romig is. Voeg nu de roomkaas toe en mix net zolang tot het een egaal mengsel is geworden. Zet de mixer op de laagste stand en voeg de poedersuiker in delen toe. Wacht steeds tot de suiker volledig is opgenomen voordat je een nieuwe lepel toevoegt. Voeg dan de cacao toe en laat de mixer draaien tot alle cacao vermengd is. Meng als laatste het vanille-extract er kort doorheen.
- De cupcakes decoreren:Snijd de After Eight chocolaatjes schuin doormidden, zodat je 12 driehoekjes krijgt.Doe de chocoladefrosting in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze. Neem de afgekoelde cupcakes en spuit op elk cakeje een mooie rozet chocoladefrosting. Steek een half chocolaatje erin en serveer.Enjoy!
Geef een reactie