Turks brood is voor mij echt zo’n brood dat je overal wel bij kunt eten. Een hete kom soep, bij de borrel met wat lekkere smeersels, als broodje voor een sappige hamburger of Sloppy Joes. Een multifunctioneel broodje zeg maar. En al heb ik er geen probleem mee om ze bij de toko te halen, zelf maken is toch ook wel erg leuk.
Dus ging ik eens wat recepten zoeken en kwam er veel tegen, allemaal weer anders. Ik heb dus overal wat uitgehaald en kwam tot onderstaand recept. Wij hebben er ontzettend van gesmuld en het is echt geen werk. Maken dus!
Dit heb je nodig
(voor 1 Turks brood)
250 ml handwarm water
1 zakje (7 gram) droge gist
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
500 gram bloem + extra om uit te rollen
4 el olijfolie + extra om in te vetten
sesamzaadjes wit of zwart
Zo maak je het
- Meng gist en suiker in een ruime kom en schenk hier het handwarme water bij. Roer kort om en laat het een paar minuten staan.
- Voeg dan de olijfolie en het zout toe aan dit mengsel en zeef de helft van de bloem erboven. Roer dit tot alle bloem is opgenomen en zeef de resterende bloem er ook bij. Meng alles tot het een deeg vormt en kneed dit dan nog een minuut of 5 tot je een mooi glad deeg hebt.
- Let op: dit blijft een plakkerig deeg, maar het moet niet te vochtig zijn. Is dit wel het geval, voeg dan nog wat bloem toe. En andersom, als het juist te droog is, voeg dan een klein beetje water toe.
- Vet een andere ruime kom in met een beetje olijfolie en leg hierin de deegbal. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet hem op een warme plaats. Ik zet hem meestal voor de verwarming. Laat het deeg in 30-60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem en plaats hierop het deeg. Strooi ook een beetje bloem op het deeg en rol het dan uit tot het nog ongeveer 4 cm dik is.
- Neem een klein mesje en kerf hiermee voorzichtig een cirkel op ongeveer 3 cm van de rand van het brood. Maak in die cirkel een ruitpatroon, net als de Turkse broden uit de winkel hebben.
- Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en dek dit af met de vochtige theedoek. Laat het dan nog een kwartiertje rijzen terwijl je de oven alvast voorverwarmt op 220 graden.
- Strijk het brood in met een beetje melk en strooi hierover de sesamzaadjes. Bak het brood in de voorverwarmde oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Enjoy!
[…] weer eens een kans moest geven. Blij dat het recept gelukt is! Ik veranderde eigenlijk niks aan het originele recept van Hilde, want brood bakken is vrij specifiek qua […]