Pasta al ragù met riblappen | Slowcooker
Een gerecht dat ik al meermaals met groot succes heb gemaakt, is pasta al ragù. Ik heb al een recept hiervoor op de site staan, maar dat is met gehakt. Toen ik het een keer met riblappen probeerde, was ik meteen om. Wat is dat onvoorstelbaar, goddelijk lekker zeg! En dus is dit nu mijn standaard ‘go-to’-gerecht wanneer ik weer eens zin heb in absoluut comfort food. Supermals rundvlees dat uren heeft gesudderd in overheerlijke kruiden, maar waar je dus geen omkijken naar hebt. Klinkt als een droom toch? Is het niet, want het recept is onvoorstelbaar simpel en echt heerlijk!
Slowcooker comfort
Ik heb mijn slowcooker nu al best wat jaren. Althans, ik heb al een aantal jaren een slowcooker. Degene die ik eind 2015 kreeg, heb ik op een gegeven moment aan mijn zus gegeven en nu gebruik ik de Andrew James (6,5 liter) alweer een poosje met veel plezier. Het gemak om ’s ochtend die pan te vullen met verse ingrediënten, de deur uit te kunnen gaan en na een drukke dag zo aan tafel te kunnen. Daar kan echt weinig tegenop hoor! En bij deze pasta al ragù hoef je dus alleen nog maar een pan pasta op te zetten, dus dan zit je binnen een kwartier aan tafel. Echt de perfecte oplossing voor iedereen die het -op wat voor manier ook- druk heeft!
Dit recept maken zonder slowcooker
Dit heerlijke gerecht kan uiteraard ook prima in een braadpan op het fornuis worden gemaakt of op lage temperatuur in de oven. Dan moet je er echter voor thuis blijven en daar heb ik persoonlijk meestal niet zoveel zin in. Wil jij dit wel? Volg dan deze stappen:
Bereiding op het fornuis
1. Snijd het vlees in grove stukken en verwijder alle witte, pezige gedeeltes.
2. Zet een braadpan met een flinke klont boter op middelhoog vuur en bak het vlees aan alle kanten hierin aan. Haal het vlees er even uit en fruit in dezelfde pan de sjalot en knoflook 2 minuten aan. Voeg wortel en bleekselderij toe en bak dit 5 minuten mee. 3. Doe het vlees weer terug in de pan, samen met alle overige ingrediënten op het lijstje. Zet het vuur wat hoger, zodat het aan de kook komt. Draai het vuur lager tot het zachtjes suddert.
4. Doe de deksel op de pan en laat het zeker 2 uur sudderen tot het vlees uit elkaar valt. Haal het vlees eruit, trek het met 2 vorken uit elkaar, doe het weer terug in de pan en roer alles goed door. Laat nog een half uurtje sudderen zonder deksel tot de saus dikker is geworden. Kook ondertussen papardelle of mafaldine pasta beetgaar.
5. Proef en breng op smaak met zout en peper. Serveer de ragù met de pasta en versgeraspte Parmezaan. Enjoy!
En dan nu het recept voor de slowcooker:

Pasta al ragú met riblappen | Slowcooker
Ingrediënten
- 2 kg riblappen
- 2 sjalotten gesnipperd
- 3 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 flinke wortel in kleine blokjes
- 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes
- 800 gram tomatenblokjes (goede kwaliteit!)
- 500 ml runderbouillon
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes (liefst vers, gedroogd mag ook)
- 2 tl basilicum gedroogd
- 2 tl oregano gedroogd
- 1 tl zout
- peper naar smaak
- 1 tl suiker
- 350 gram mafaldine of papardelle pasta
Instructies
- Snijd het vlees in grove stukken en verwijder de witte, pezige gedeeltes. Verwarm wat olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur en braad het vlees hierin aan alle kanten aan. Schep het daarna over in de slowcooker.
- Fruit in dezelfde koekenpan de gesnipperde sjalotten en knoflook in ca. 2 minuten. Schep dit ook in de slowcooker, samen met alle andere ingrediënten op het lijstje.
- Zet de slowcooker 7 uur op de laagste stand of 5 uur op de hoogste stand. Het vlees is klaar wanneer het uit elkaar valt. Trek het dan met 2 vorken uit elkaar, roer alles goed door en laat zonder deksel nog een half uur op de hoogste stand doorgaren om de saus te laten indikken. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.
- Kook ondertussen de pasta beetgaar. Giet af en roer hier de helft van de ragù doorheen. Verdeel over 4 borden en rasp er verse Parmezaan overheen. Enjoy!
In het slowcooker recept zie ik geen wortel, d
Selderij, paprika e.d. Moet dat er wel in? En zo ja hoeveel van elk?
Hi!
Ik zie net dat ik deze ingrediënten helemaal vergeten was in het slowcooker-recept. Heb ze alsnog toegevoegd 🙂
Groetjes,
Hilde