TexMex pulled chicken | Slowcooker
Net zoals veel soorten vlees leent ook kip zich heel goed om klaar gemaakt te worden in de slowcooker, zoals wel blijkt door deze heerlijk malse pulled chicken. Het vlees blijft heerlijk zacht en valt mooi uit elkaar dankzij de langzame bereiding. Dat maakt dit gerecht trouwens ook nog eens heel geschikt wanneer je kippendij hebt waar het bot nog in zit. Het vlees valt er aan het einde van de kooktijd namelijk simpelweg van af en je trekt het met je handen zo uit elkaar. Een kind kan de was doen. Oh ja, en had ik al verteld dat er slechts 5 ingrediënten voor nodig zijn?
Eigen kruidenmix
Ik maak al een aantal jaren mijn eigen kruidenmixen van alle kruiden en specerijen die ik in mijn kast heb staan. Die verzameling begon met een potje basilicum, daarna oregano, vervolgens kocht ik paprikapoeder en inmiddels staat zowat elk kruid en elke specerij in mijn kast die je in de gemiddelde supermarkt vindt. En wanneer ik in een recept iets tegenkom wat nog niet in mijn keuken staat dan haal ik dat dus ook meteen. Die zelfgemaakte kruidenmixen bestaan uit afgepaste hoeveelheden en bevatten een minimale hoeveelheid zout. Want: extra zout toevoegen kan altijd nog, eruit halen niet meer. Bij het gebruiken van zo’n mix is het dus altijd van belang om goed te proeven en waar nodig je gerecht verder op smaak te brengen.
TexMex Pulled Chicken
Om terug te komen op dit recept: deze pulled chicken maak je dus met slechts 5 ingrediënten. De eerste 3, tomatenblokjes, kruidenmix en kip, gaan eerst samen in de slowcooker. Na een paar uur voeg je ook de paprika en mais toe, zodat deze groentes een lekkere bite houden. Ik gebruik kippendij, omdat ik vind dat dit veel meer smaak heeft dan kip(penborstfilet). Daarnaast blijft dit vlees ook vele malen malser dan kipfilet. Ik gebruik het eigenlijk bijna alleen nog maar. Wil je magerder vlees dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor kipfilet. Houd dan wel een kortere kooktijd aan voor je slowcooker.
Extra tips
Deze pulled chicken serveerde ik zelf met twee soorten tortilla’s, mais en volkoren, reepjes ijsbergsla en zure room. Je zou er ook enchilada’s van kunnen maken, er rijst bij kunnen koken en guacamole bij kunnen serveren. Wat jij het lekkerst vindt. Voor een extra voedzame pulled chicken zou je het laatste uur van de kooktijd nog kidneybonen kunnen toevoegen. Ook erg lekker! En maak vooral ook een keer zelf de tortilla’s! Daar heb je zeker tijd voor met dit recept, aangezien de slowcooker het meeste werk doet.
Toen bij mij de kip mooi gaar was, heb ik deze verplaatst naar een ruime kom zodat ik de botten kon verwijderen en het vlees uit elkaar kon trekken. Terwijl je dat doet, kun je de saus in een pan doen en deze op middelhoog vuur in laten koken. Dit zorgt niet alleen voor een dikkere saus die minder geknoei aan tafel oplevert, het zorgt ook nog eens voor een vollere smaak aan je pulled chicken. Win-win dus.

TexMex pulled chicken
Ingrediënten
- 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
- 2-3 el Mexicaanse kruidenmix
- 1 kilo kippendij met bot, zonder vel
- 2 zoete puntpaprika's
- 1 blikje (150 gram) mais
Instructies
- Leeg het blik tomatenblokjes in de pan van je slowcooker en voeg hier de kruidenmix aan toe. Meng even goed en verdeel dan de kippendijen er overheen.
- Zet de slowcooker op de hoogste stand voor 4 uur of de laagste stand voor 6 uur. Snijd ondertussen de paprika's in reepjes en laat de mais zonodig uitlekken.
- Voeg een uur voor het einde van de kooktijd de reepjes paprika en de mais toe aan de pan.
- Verplaats aan het einde van de kooktijd de kip van de pan naar een ruime kom en verwijder alle botten. Trek met je handen de kip zoveel mogelijk uit elkaar.
- Schenk ondertussen de saus in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Laat de saus goed inkoken, proef en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.
- Doe de pulled chicken weer terug in de saus en laat nog een paar minuten meewarmen.
Geef een reactie