Deze heerlijk gekruide saus maakte ik eerst altijd in een braadpan op het fornuis. Het nadeel daarvan vind ik, is dat je er constant bij moet blijven. Ook de smaak van deze multifunctionele saus wordt veel voller wanneer je hem in de slowcooker bereidt. Nog een pluspunt: alle voedingstoffen blijven bewaard bij bereiding in de slowcooker, dus je weet zeker dat je alle vitaminen uit de groentes ook daadwerkelijk binnenkrijgt.
Niet alleen bij pasta is deze tomatensaus verrukkelijk, je kunt hem ook heel goed gebruiken in een zelfgemaakte lasagne. Dit recept is meer dan genoeg om twee keer van te eten, dus je kunt prima een portie invriezen. Laat de saus dan eerst helemaal afkoelen en doe het dan in een stevige diepvrieszak of een bakje en haal het de ochtend voor gebruik uit de vriezer. Handig!
Dit heb je nodig
(voor 8 personen of 2 porties voor 4 personen)
200 gram rundergehakt
200 gram saucijs of Catalaanse braadworst
2 middelgrote sjalotten, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
2 winterpenen, in kleine stukjes
500 gram gezeefde tomaat
800 gram (2 blikjes) tomatenblokjes
70 gram (1 blikje) tomatenpuree
1 theelepel oregano
1 theelepel basilicum
0,5 theelepel tijm
0,5 theelepel marjolein
1 eetlepel suiker
zout en peper
olijfolie
Zo maak je het
- Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan of braadpan en fruit hierin de gehakte sjalotten totdat ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook toe en laat dit 2 minuten meebakken.
- Haal het velletje van de worst en doe het vlees bij de sjalotten en knoflook in de pan. Breek het met een pollepel in stukjes terwijl je het gaar bakt. Doe dit mengsel in de pan van de slowcooker.
- Neem het gehakt en bak dit rul in dezelfde koekenpan. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en doe ook dit in de slowcooker.
- Voeg nu alle andere ingrediënten, behalve de suiker toe aan het vleesmengsel en roer alles goed door elkaar heen. Breng op smaak met zout en peper.
- Zet de slowcooker op de laagste stand en zet de timer op 6 uur.
- Roer een half uurtje voor het einde van de kooktijd de suiker door de saus en doe de deksel weer op de pan.
- Serveer de pasta saus bij een lekkere (zelfgemaakte) pasta of gebruik het als saus in de lasagne. Enjoy!
Wil je er een vegetarisch gerecht van maken? Vervang dan het vlees door je favoriete groente. Neem bijvoorbeeld een gele en groene courgette of voeg 3 kleuren paprika’s toe. Linzen zijn ook een prima vervanger voor het gehakt. Allemaal heerlijk!
Geef een reactie