Blondies | Witte chocolade
Chocolade maakt mij best wel blij. Punt. En witte chocolade, verwerkt in een versgebakken blondie maakt mij nog blijer. Ik dacht altijd dat er niets lekkerder was dan een brownie, maar toen ontdekte ik de blonde tegenhanger: De blondie! Nu worden originele blondies gemaakt met bruine suiker, maar ik maakte als eerste deze blondies met witte chocolade. Echt goddelijk zijn ze!
Verschillende varianten
Deze witte chocoladeblondies zijn enorm smeuiig van binnen, bijna net zo ‘chewy’ als de fudge brownies die je hier ook op de site kunt vinden. Er zijn trouwens ontzettend veel variaties op de standaard blondie te bedenken. Mijn versie met kaneel bijvoorbeeld, of deze met cashewnoten en melkchocolade. En voor de herfst móet je echt mijn pompoenblondies proeven! Maar dit recept hieronder is stiekem wel een klein beetje favoriet hier. Tot nu toe in ieder geval!
Voor de liefhebber van (witte) chocolade
Voorheen maakte ik eigenlijk altijd fudge brownies, maar daar maakte ik alleen de echte chocoladeliefhebbers heel blij mee. Vandaar dat ik ook op zoek ging naar een soort van ’tegenhanger’ hiervan. Nu is een blondie niet precies het tegenovergestelde van een brownie, maar deze variant met witte chocolade wel een beetje. In mijn ogen althans. Volgens Wikipedia is het verschil tussen de twee, dat de cacao in de brownie vervangen wordt door vanille in de blondie. En het gebruik van bruine suiker, die de originele blondie een karamel-achtige smaak geeft. Dat heb ik in dit recept dus niet gedaan, maar zo gauw ik die variant heb gebakken, komt hij zeker online. Beloofd!

Blondies | Witte chocolade
Ingrediënten
- 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 250 gram witte chocolade in stukjes
- 4 eieren
- 350 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl zout
- 2 tl vanille-extract
- 300 gram bloem
- poedersuiker (om te bestrooien)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Neem een bakvorm van 20 x 25 cm en vet deze licht in met boter. Bekleed de bakvorm met bakpapier en zorg ervoor dat het bakpapier over de rand hangt, zodat je de blondies er straks beter uit kunt halen.
- Zet een pan met een goede bodem water op het fornuis en laat dit water zachtjes koken. Plaats hierboven een hittebestendige kom en laat hierin de chocolade en boter volledig smelten. Roer deze massa goed door elkaar, haal de kom van de pan af en laat het mengsel wat afkoelen.
- Klop in een keukenmachine (of met een handmixer) de eieren met het zout totdat het lichter van kleur wordt en iets in volume toeneemt. Voeg dan het vanille-extract en de suiker toe en klop het tot het een dik en romig mengsel is. Spatel nu eerst het afgekoelde chocolade-botermengsel en daarna de bloem er door heen tot je een egaal beslag hebt.
- Schep het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm en zet deze 35-40 minuten in de oven. De blondies zijn klaar als de bovenkant volledig gestold is en de binnenkant nog iets smeuiig. Controleer op gaarheid door na 35 minuten in het midden van de koek te prikken met een satéprikker. Komt deze er bijna schoon uit, dan zijn de blondies gaar.
- Laat de blondies afkoelen in de bakvorm. Snijd met een (bot) mesje de zijkanten los en til het geheel aan de overhangende stukken bakpapier uit de vorm. Laat het daarna verder afkoelen op een taartrooster.
- Als laatste snijd je de blondies in 9 grote of 16 kleinere stukken en bestrooi je ze met een dun laagje poedersuiker. Enjoy!
Bedoel je echt vier gram eieren, of 4 eieren?
Oei, dank voor je opletendheid! Heb het meteen aangepast 🙂