Chocolate chip cookies
Gek ben ik er op, chocolate chip cookies. Maar dan wel op de chewy variant: zacht in het midden met een knapperige buitenste rand. En dus niet op de brosse koekjes die in de Nederlandse supermarkten worden verkocht. Die zijn op zich wel lekker, maar doen het toch niet helemaal voor mij.
Gelukkig ontdekte ik hét recept, dat ik nu graag met jullie deel. Want ik kan dit koekje natuurlijk onmogelijk voor mijzelf houden, daarvoor is het echt veel te lekker. Bij een glas hete thee, een mok heerlijke koffie of als je het helemaal af wilt maken: Warme chocolademelk. Wat je er ook bij drinkt, deze cookies worden sowieso een doorslaand succes. Beloofd!
Dit heb je nodig
(voor ca. 18 stuks)
175 gram roomboter, op kamertemperatuur
175 gram rietsuiker
50 gram fijne kristalsuiker
1 ei
2 theelepels vanille extract
250 gram bloem
2 theelepels maizena
1 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout
175 gram pure chocolade, in stukjes gehakt (of chocolate chips)
Glutenvrije cookies maken? Probeer dan zeker dit recept! Net zo lekker, maar dan zonder gluten!
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed één of twee bakplaten met bakpapier. Aangezien je uit dit recept een flink aantal cookies haalt, werk ik altijd met 2 bakplaten. Wanneer de eerste batch gebakken is en ligt af te koelen, kun je meteen de volgende lading in de oven schuiven.
- Meng bloem, maizena, baking soda en zout in een kom goed door elkaar en zet apart.
- Mix boter, rietsuiker en kristalsuiker in een andere kom of keukenmachine totdat het luchtig is. Zo gauw je ziet dat het mengsel lichter van kleur is geworden, doe dan het ei en vanille extract erbij en mix ook dit goed door.
- Zet de mixer of keukenmachine op een lage stand en voeg lepel voor lepel het bloemmengsel toe aan het botermengsel. Zo gauw de bloem volledig is opgenomen in het deeg, zet je de mixer uit.
- Spatel of roer als laatste de chocolate chips door het deeg.
- Heb je een ijstang, gebruik deze dan om bolletjes deeg op de bakplaat te leggen. Het voordeel hiervan is, dat je cookies allemaal dezelfde vorm en afmeting hebben. Je kunt ook 2 eetlepels gebruiken om bolletjes te vormen. Zorg dat je genoeg ruimte tussen de cookies houdt, want ze lopen tijdens het bakken nog uit.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak ze 8 tot 10 minuten. Je cookies zijn klaar wanneer de randjes lichtbruin zijn. De bovenkant van de cookies blijft licht van kleur.
- Haal de cookies uit de oven en laat ze een minuut of 10 op de bakplaat afkoelen. Verplaats ze daarna naar een (taart)rooster om volledig af te koelen.
Als alle cookies gebakken en afgekoeld zijn, doe je ze in een goed afgesloten koektrommel. Hierin kun je ze zeker een week bewaren. Als dat lukt tenminste. Enjoy!
Geef een antwoord