Elke keer neem ik me voor om meteen aan het begin van de maand een recept uit te kiezen van het mij toegewezen blog en me daar aan te houden. En elke maand besluit ik toch weer even een kijkje te nemen of er niet nog een recept is dat mij net iets lekkerder lijkt om te maken voor de Foodblogswap. Gelukkig deed ik dat ook deze ronde, toen ik iets mocht maken van Debbies’s foodblog. Mijn oog viel namelijk op deze Peanut Caramel Bars die mij spontaan deden watertanden. Want caramel + pinda’s = liefde. Debbie maakt sowieso erg lekkere dingen en een keuze maken uit al die recepten leek in eerste instantie voor mij onmogelijk. Joepie dus dat ik die repen tegenkwam!
Nu geef ik aan elk recept mijn eigen Slowfoody-twist en zo ook aan deze repen. Ik veranderde er niet heel veel aan, behalve dat ik een beetje vanille aan de koekbodem toevoegde. Want ook vanille staat bij mij gelijk aan heel veel liefde. En toevallig had ik het weekend net 2 zakken notenmix bij de supermarkt gehaald dus in plaats van alleen maar pinda’s heb ik er een allegaartje van noten in verwerkt. Ook erg fijn!
Dit heb je nodig
(voor 10-12 stuks)
Voor de bodem
110 gram roomboter, op kamertemperatuur
130 gram fijne kristalsuiker
1 ei
1 tl vanille-extract
190 gram bloem, gezeefd
60 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
Voor de topping
180 gram boter
180 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels golden syrup (verkrijgbaar bij de meeste supermarkten)
300 gram geroosterde ongezouten noten naar smaak (ik gebruikte amandel, hazelnoot & pinda)
100 gram geroosterde, gezouten pinda’s
Zo maak je ze
Maak de bodem
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en bekleed een licht ingevette bakvorm van 20×20 cm met bakpapier.
- Klop 110 gram roomboter luchtig met de kristalsuiker. Voeg het ei en de vanille-extract toe en klop goed door. Meng de bloem en het zelfrijzend bakmeel erdoorheen tot je een samenhangend deeg hebt.
- Schep het deeg in de bakvorm en druk aan met de bolle kant van een (eventueel natgemaakte) lepel tot het egaal verdeeld is over de bodem. Bak de koek 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot hij stevig en licht verkleurd is. Haal de koek uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Laat de oven aanstaan.
Maak de topping
- Doe de basterdsuiker, stroop en boter in een steelpan met dikke bodem. Roer dit op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost en laat het dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Roer de notenmix en gezouten pinda’s erdoor en schep het meteen op de iets afgekoelde koek in de bakvorm. Doe dit voorzichtig want de karamel is heet!
- Zet de koek dan nog 5 minuten in de oven. Laat hem daarna volledig afkoelen en snijd in repen. Bewaar de repen in een goed afgesloten trommel ongeveer een week. Enjoy!
Vanille is een lekkere toevoeging! Ze zijn zo heerlijk deze repen!