Ik ben bang dat ik mijn middelste zoon iets vaker teleur ga stellen wanneer ik weer eens eiwitten over heb. Maar daar staat tegenover dat mijn vriend wel weer heel blij wordt. Ik maakte er normaal altijd heerlijke meringues van, maar sinds ik deze kokosmakronen voor het eerst heb gemaakt, zullen die ook vaker in de koektrommel terecht komen. Sorry Cas!
Vroeger maakte mijn moeder ook vaak de heerlijkste kokosmakronen en daar hielp ik haar graag mee. Met het maken en het opeten uiteraard. Toen ik laatst eens tijdens een bakprogramma hoorde dat iemand naast kokosrasp ook kokoscrème toevoegde, wilde ik dat heel graag uitproberen. Het resultaat mag er zijn hoor. Heerlijk romige kokosmakronen met een knapperige buitenkant. Ik maakte ze nu twee keer en ze hielden in mijn koektrommel maar een paar dagen stand. Toen waren ze alweer op. Die kokoscrème of santen koop je trouwens gewoon in de supermarkt. Je vindt het (meestal) bij de Oosterse producten.
Dit heb je nodig
(voor ca. 20 stuks)
3 eiwitten, op kamertemperatuur
125 gram fijne kristalsuiker
75 gram santen (kokoscrème), gekoeld
115 gram geraspte kokos, ongezoet
Zo maak je ze
- Verwarm je oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet even opzij.
- Neem de gekoelde santen en rasp dit met een fijne rasp. Meng het daarna door de kokosrasp.
- Doe de eiwitten in de kom van een standmixer of een losse ruime kom en klop ze tot ze flink beginnen te schuimen. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe. Wanneer alle suiker is toegevoegd, laat de mixer dan draaien tot het mengsel glanzend van kleur is en stijve pieken vormt.
- Spatel het kokosmengsel rustig door de stijve eiwitten tot het goed vermengd is. Neem een ijstang of twee eetlepels en schep hiermee bolletjes op de beklede bakplaat. Houd wel een beetje ruimte ertussen want ze lopen iets uit. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de kokosmakronen in 15 minuten goudbruin. Laat ze even op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een taartrooster. Wanneer de kokosmakronen volledig zijn afgekoeld, kun je ze ongeveer een week in een goed afgesloten koektrommel bewaren. Enjoy!
Wat zien deze kokosmakronen er lekker uit! Ik maakte ze altijd met gewoon gecondenseerde melk, maar deze variant ga ik ook eens proberen wanneer ik eiwitten over heb.
En ik heb juist die versie met gecondenseerde melk nog nooit gemaakt. Ga ik die eens proberen!