Mijn ouders gingen ooit op vakantie naar Zwitserland, samen met mijn opa en oma. Ze kwamen terug met prachtige verhalen, onder andere over wat ze daar voor heerlijks hadden gegeten. Wat ik me nog goed kan herinneren, is dat mijn moeder helemaal enthousiast was over de meringues die ze daar hadden gehad.
Toen we er jaren later zelf op vakantie gingen, heb ik ze zelf ook mogen proeven. En ze waren inderdaad verrukkelijk! De jaren daarna kocht ik ze wel eens in de winkel of bij een banketbakker. Ik dacht namelijk dat het heel moeilijk was om ze zelf te maken, maar dat is dus echt een ‘piece of cake’! Als je er maar voor zorgt dat je materialen vetvrij zijn en er geen eigeel in je eiwit zit dan zit je gebakken.
Dit heb je nodig
2 eiwitten, op kamertemperatuur
snufje zout
½ tl citroensap
100 gram kristalsuiker
1 el maizena
Maak de kom en garde van je mixer vetvrij door deze in te wrijven met citroensap.
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet even opzij.
- Doe de eiwitten met het snufje zout en het citroensap in de kom en zet de mixer op middelhoge snelheid.
- Wanneer de eiwitten schuimig zijn, voeg je beetje bij beetje de suiker toe. Wanneer alle suiker is toegevoegd, laat je de mixer draaien tot zich stijve pieken vormen en de suiker volledig is opgelost. Je kunt dit controleren door een beetje van het mengsel tussen je vingers te wrijven. Is het glad, dan is het goed. Voel je nog korreltjes, dan moet het nog iets langer draaien.
- Spatel als laatste de maizena door de stijve eiwitten. Doe het mengsel dan in een spuitzak en spuit vormpjes in de gewenste grootte op de beklede bakplaat. Zet hem dan in de voorverwarmde oven en bak de meringues in 1,5 tot 2 uur knapperig. Controleer na 1,5 uur of de meringues goed loslaten van het bakpapier. Als je zachtjes op de onderkant tikt en het klinkt hol dan zijn ze klaar.
- Laat de meringues op een taartrooster even afkoelen. Enjoy!
Geef een reactie