Elke keer als ik iets bak waarvoor ik alleen een eidooier nodig heb, staat mijn middelste zoon alweer te springen. Hij is namelijk hartstikke gek op de meringues die ik maak met de overgebleven eiwitten. Ik maak meestal de simpele variant, voeg soms een beetje kleur toe maar wilde het deze keer iets meer smaak geven. Met lavendel! Ik had immers net een pot van Van Beekum Specerijen gekregen.
Nu is lavendel een behoorlijk sterke smaak en het leek mij dan ook niet fijn om hele bloemetjes erin te doen. Ik heb ze daarom met een vijzel wat fijner gemaakt. Ik kreeg ze niet helemaal vermalen, maar wel eens stuk minder grof en daardoor verdeelde het ook beter door de eiwitten heen.
Dit heb je nodig
2 eiwitten, op kamertemperatuur
snufje zout
½ tl citroensap
100 gram kristalsuiker
1 tl lavendel, iets fijner gemaakt met de vijzel
1 tl maizena
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet deze even opzij.
- Doe de eiwitten met het zout en citroensap in een vetvrije kom en mix deze op middelhoge stand schuimig. Voeg dan een paar eetlepels suiker toe en mix dit tot de suiker is opgelost. Voeg zo beetje bij beetje de suiker toe totdat alles is opgelost en het mengsel stijve pieken vormt.
- Voeg als laatste de maizena en lavendel toe en spatel dit er goed doorheen. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit hiermee vormpjes in de gewenste grootte op het bakpapier.
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de meringues in 1,5 tot 2 uur knapperig. Controleer na 1,5 uur of de meringues goed loslaten van het bakpapier. Als je zachtjes op de onderkant tikt en het klinkt hol dan zijn ze klaar.
- Laat de meringues afkoelen op een taartrooster. Serveer met een flinke lepel lemon curd of eet ze puur natuur uit het vuistje. Enjoy!
Geef een reactie