
Sinaasappel curd | Foodblogswap
Ondanks alle drukte die de maand december elk jaar weer met zich meebrengt, besloot ik toch met de Foodblogswap mee te doen. Gelukkig werd ik ook nog eens gekoppeld aan het toffe blog van Sandra en mocht ik dus iets heerlijk bourgondisch gaan uitkiezen. Althans, als je sinaasappel curd als iets bourgondisch beschouwt. En ik doe dat!
Sandra heeft echt de meest uiteenlopende recepten en tips op haar blog staan, werkelijk voor ieder wat wils. Stuk voor stuk makkelijk te maken en voor elke gelegenheid.
Mijn oog viel meteen op een prachtig vlechtbrood met kardemom en mandarijnencurd. Nu had ik helaas te weinig tijd om dat brood te maken, maar die curd klonk wel uitermate lekker! Ik heb al een paar variaties op de traditionele lemon curd online staan, zoals deze met rabarber of de ‘decemberversie‘ met cranberry’s. Een nieuw recept voor curd is in mijn ogen echt nooit verkeerd!
Als twist op Sandra’s mandarijnencurd besloot ik er eentje met sinaasappel te maken. Ik heb ook citroensap gebruikt om er zeker van te zijn dat de curd die oh zo belangrijke zoet-zure smaak heeft. En het resultaat mag er zijn hoor! Ik kan serieus zo’n pot gewoon leeg lepelen, geen enkel probleem. Maar ik zal me inhouden en er nog een lekker recept voor bedenken. Voor nu is hier het recept voor de sinaasappel curd met een vleugje citroen.
Dit heb je nodig
(voor ca 300 ml)
1,5 – 2 sinaasappels
1 citroen
125 gram boter
125 gram suiker
2 eieren
Zo maak je het
- Rasp de sinaasappels en de citroen en pers ze uit. Doe het sap van 1 sinaasappel en de citroen in een maatbeker en kijk hoeveel ml je dan in totaal hebt. Vul aan met sinaasappelsap tot je precies 100 ml hebt.
- Doe de sinaasappelrasp, het sap en de boter in een steelpan met dikke bodem en zet dit op middelhoog vuur. Roer in een kom de eieren goed door elkaar met de suiker.
- Wanneer de boter volledig is gesmolten, schenk dan dit mengsel door een zeefje in een maatbeker zodat de rasp eruit gefilterd wordt. Roer nu beetje bij beetje met een garde het sap-botermengsel door het ei-suikermengsel in de kom. Schenk niet alles tegelijk erbij, want dan heb je kans dat de eieren stollen door de hitte van de boter.
- Zo gauw alles goed vermengd is, schenk je het terug in de steelpan en zet je deze op laag vuur. Verhit het mengsel langzaam terwijl je steeds blijft roeren. Zorg dat het niet aan de kook raakt, want dan krijg je roerei en dat wil je niet.
- Wanneer je merkt dat het mengsel begint in te dikken, laat het dan nog een paar minuten doorpruttelen terwijl je blijft roeren. Schenk de curd in een gesteriliseerde weckpot en laat het goed afkoelen voordat je de pot in de koelkast zet. Enjoy!
Geef een antwoord