Bulgursalade met halloumi en limoen-yoghurt
Al sinds ik voor de eerste keer halloumi proefde, was ik meteen verkocht. Ik zag ooit dat Nigella Lawson het klaarmaakte en was direct nieuwsgierig naar deze kaas, die niet smelt als je hem grilt of bakt. Dus diezelfde week lag het in mijn winkelmandje en ontdekte ik zelf de smaak van die goddelijke Griekse kaas. Want dat is het hoor, goddelijk! Mits je hem direct na bereiding opeet. Echt doen hoor: Meteen serveren en opeten, want als hij te lang blijft liggen en afkoelt, wordt hij erg taai en verliest hij juist de textuur en smaak die hem zo ontzettend lekker maakt.
Goed, ik ben dus echt gek op halloumi en snijd hem het liefst in dunne plakken, die ik daarna in de grillpan bak. Samen met een fijne salade en vers brood heb je dan echt een heerlijke maaltijd. Nu had ik laatst weer een pakje in de koelkast liggen en ik wilde toch eens zien wat ik er nog meer mee kon maken. Via een korte zoektocht kwam ik terecht op de site van HelloFresh.nl waar ik een recept ontdekte voor couscous met halloumi, rode paprika en limoen-knoflookolie. Nu ben ik zelf niet de grootste fan van couscous, maar de rest van het recept klonk wel heel erg lekker en ik hoefde maar een paar extra ingrediënten in huis te halen. Ik besloot er een salade van te maken en de couscous te verruilen voor bulgur, want bulgursalade is hier al eerder heel succesvol gebleken. Het resultaat was echt verrukkelijk! Een absolute aanrader en ook zeker heel geschikt voor een Meatless Monday.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
550 ml groentebouillon (heet!)
40 gram rozijnen
335 gram bulgur
40 gram gezouten amandelen
20 takjes verse koriander
2 teentjes knoflook
250 gram halloumi
2 limoenen
4 rode paprika’s
125 gram Griekse yoghurt
Zo maak je het
- Zorg dat de groentebouillon zo heet mogelijk is. Doe de rozijnen en bulgur in een kom, schenk de groentebouillon erbij en dek af met huishoudfolie. Laat dit staan tot al het water op is genomen, maak het dan los met een vork en laat het afkoelen.
- Hak de amandelen grof, snijd de koriander fijn en pers de knoflookteentjes uit. Snijd de halloumi in blokjes van circa 1 cm bij 2 cm. Snijd de paprika’s in reepjes. Rasp de schil van de limoenen en pers ze uit.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de reepjes paprika in 7 tot 9 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper en verplaats ze naar een bord om af te koelen.
- Voeg nog een eetlepel olie toe aan de pan en fruit hierin de knoflook en limoenrasp een halve minuut aan. Voeg de blokjes halloumi toe en bak deze op middelhoog vuur aan alle zijden goudbruin en gaar. Wanneer alle blokjes kaas goudbruin gebakken zijn, zet je de pit zo laag mogelijk, zodat ze niet verder verkleuren maar wel warm blijven.
- Meng in een kommetje de yoghurt met 2 eetlepels limoensap, een eetlepel vers gesneden koriander, zout en peper.
- Roer de overige koriander door de afgekoelde bulgur en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de bulgur over 4 kommen. Schep de paprikareepjes op de bulgur en verdeel ook de blokjes halloumi over de vier kommen. Garneer met de gehakte amandelen en eventueel nog wat fijngesneden koriander. Serveer de limoenyoghurt erbij. Enjoy!
Geef een reactie