Bladerdeegtaart met vijgen | Foodblogswap
Eindelijk mocht ik dan eens iets maken van een blog waar ik al een tijdje mijn oog op had! Het blog van Elsa en Inge: Twee hartsvriendinnen die al hun passies hebben verenigd in een supertoffe site! Naast heerlijke recepten vind je er ook inspiratie voor DIY en interieur. Echt de moeite waard om een kijkje te nemen dus. Ik besloot, na een tijdje wikken en wegen om hun recept voor een frisse abrikozentaart een eigen twist te geven door er een bladerdeegtaart met vijgen van te maken. Heerlijk!
Seizoensgebonden fruit
Nu ga ik de taart ook nog zeker eens maken met abrikozen, want het originele recept lijkt me verrukkelijk, maar het abrikozenseizoen is helaas voorbij. De vijgen in de supermarkt gaven mij het idee voor deze verrassende twist, die wonderbaarlijk goed uitpakte. Ook voegde ik voor wat extra frisheid limoenrasp toe en verving ik de room voor Griekse yoghurt. Deze bladerdeegtaart heb je in no time in de oven staan en het resultaat is echt superlekker dus ik zou hem gewoon gaan maken!
Bodem van bladerdeeg
Wanneer je een bodem van bladerdeeg maakt, kun je te maken krijgen met een ‘soggy bottom’, oftewel een hele zompige bodem. Sommige mensen strooien wat paneermeel op de bodem om zo het vocht op te nemen. Ik ben daar zelf absoluut geen voorstander van, want paneermeel hoort in mijn ogen niet in een zoete taart. Punt. Wanneer je deze taart heet genoeg bakt, zal de bodem niet zo snel zompig worden. Wil je er zeker van zijn dat hij mooi krokant wordt, dan kun je hem vooraf alvast blind bakken. Prik daarvoor gaatje in de bodem met een vork, leg er een stuk bakpapier in en vul deze met bakbonen of ongekookte rijst. Bak de bodem dan eerst zo’n 15 minuten voor, haal het bakpapier en de blindbakvulling eruit en volg daarna de rest van het recept.

Bladerdeegtaart met vijgen
Ingrediënten
- 1 rol (270 gram) vers bladerdeeg
- 150 gram Griekse yoghurt
- 3 eieren
- 25 gram gesmolten boter + extra om in te vetten
- 100 gram suiker
- 1 el bloem
- 25 gram gemalen amandelen
- rasp van 2 limoenen
- 8 verse vijgen in schijfjes of partjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakvorm (liefst met losse bodem) van 24 cm in met een beetje gesmolten boter. Bedek de vorm met het bladerdeeg (zie tips).
- Roer in een kom de Griekse yoghurt, de eieren en de gesmolten boter goed door elkaar. Meng hierna de bloem, gemalen amandelen en limoenrasp er doorheen.
- Schenk dit mengsel in de met bladerdeeg bedekte bakvorm. Verdeel de schijfjes/partjes vijg over de bakvorm en zet deze voorzichtig in de voorverwarmde oven.
- Bak de taart 45 tot 60 minuten tot de bladerdeegrand goudbruin en gaar is. Mocht dit te snel gaan en de vulling is nog niet helemaal gestold, bedek de taart dan even met een vel aluminiumfolie voor de resterende baktijd.
Notities
Enjoy!
Oh wat gaaf!!! 🥰 dankjewel Hilde Roovers voor je lieve woorden. Super leuke twist heb je gedaan op ons recept. Ik ga het ook een keer proberen. 😘
Geen dank! Ik word altijd zo blij van jullie blog :).
♥♥♥