Hete chocolademelk met daarin zacht smeltende marshmellows. Klinkt goed toch? En ook echt zo heerlijk als het buiten vriest dat het kraakt. Huispak aan, foute pantoffels en je handen stevig gewikkeld om een mok dampende chocolade.
Vroeger maakte ik deze altijd met cacao, suiker en melk, naar het recept van mijn moeder. Heerlijk! De afgelopen jaren greep ik steeds vaker naar de chocoladelepels die je in de winkel kunt kopen. Beetje melk warm maken, lepel erin, laten smelten en genieten. Ook heerlijk!
Maar afgelopen week kwam ik op Instagram een foto tegen van Marlon, die zelf chocoladelepels had gemaakt. Heel simpel maar ontzettend leuk en met de smaken die je zelf het lekkerst vindt. Ik ben er ook meteen mee aan de slag gegaan en heb er (uiteraard) mijn eigen draai aan gegeven.
Dit heb je nodig
(voor 10 lepels)
200 gram pure chocolade
200 gram melkchocolade
30 mini marshmellows
3 blokjes vanillefudge, in kleine stukjes gesneden
10 houten lepels
10 bekertjes
De lepels haalde ik bij Xenos en de (shot)bekertjes kocht ik bij So Low. Uiteraard zullen er nog veel meer winkels zijn die deze producten verkopen, maar dan heb je in ieder geval een idee waar je het zoeken moet.
Zo maak je ze
- Zet een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Plaats een hittebestendige kom hier bovenop, maar zorg dat het water de kom niet raakt.
- Breek de pure chocolade in blokjes en doe 180 gram ervan in de kom op de pan. Laat dit rustig smelten tot er geen stukjes meer in zitten.
- Haal de kom dan van de pan en roer met een spatel de overige 20 gram pure chocolade erdoor totdat alles volledig is opgelost.
- Verdeel de gesmolten chocolade over de 10 bekertjes. Doe dit niet te langzaam, want dan stolt de chocolade weer.
- Plaats de kom weer terug op de pan met kokend water en smelt nu de melkchocolade op dezelfde wijze tot het volledig glad is. Dus eerst 180 gram smelten in de kom, daarna van het vuur af en de overige 20 gram erdoorheen mengen.
- Verdeel de gesmolten melkchocolade over de bekertjes waarin de pure chocolade zit. Doe dit zo netjes mogelijk zodat de bovenkant mooi glad wordt. Tik met de onderkant van elk bekertje even voorzichtig op je aanrecht of werkbank om de bovenkant glad te maken.
- Druk nu voorzichtig een houten lepel in elk bekertje, maar niet helemaal tot de bodem. Zorg dat je nog een stukje van de lepel blijft zien.
- Druk dan bij 5 bekertjes zachtjes 6 mini marshmellows in de chocolade. Aan elke kant van de lepel 3 marshmellows. Verdeel de stukjes fudge over de overige 5 bekertjes.
- Zet de bekers nu een paar uur opzij om uit te harden. Liever niet in de koelkast, want dan slaat de chocolade wit uit en dat lijkt toch een stuk minder mooi.
- De chocolade is hard genoeg, wanneer je deze moeilijk uit het bekertje krijgt. Draai hiervoor het bekertje een beetje in je handen en druk voorzichtig op de zijkanten en onderkant om het los te krijgen.
Tip: Zoals je op onderstaande foto ziet, heb ik een muffinvorm gebruikt om de bekers rechtop te houden. Door de lepel zou het bekertje namelijk om kunnen vallen. Je kunt ze natuurlijk ook in een glas of mok zetten.
Deze chocoladelepels zijn natuurlijk heerlijk om zelf te gebruiken, maar misschien nog wel leuker om weg te geven! Stukje transparante folie er om heen, lintje eraan en klaar.
Elke chocoladelepel is goed voor 200 ml dampend hete chocolademelk. Enjoy!
Geef een reactie