Als ik een gerecht van mijn moeder zou moeten noemen dat ik het allerlekkerst vind, is het toch echt wel zoervleis. Met stip op nummer één. Het is een Maastrichts recept dat van oorsprong gemaakt wordt met paardenvlees.
Sterker nog, in dit recept staat zelfs veulen. Uit principe eet ik alleen geen paardenvlees, maar gelukkig smaakt het ook ontzettend lekker met rundvlees. Zelf at ik zoervleis nog maar één keer bij een frituur op het Vrijthof in Maastricht. En dan bij de frituur die er echt om bekend staat. Mijn eerlijke mening? Die van mijn moeder is beter. En nu die van mij dus ook!
Ik maak zoervleis zelf in de slowcooker, maar heb hier ook de bereiding in de pan bij gezet. Want dit moet je echt proberen, ook als je geen slowcooker hebt!
Dit heb je nodig
(voor 6 personen)
1 kilo runderlappen, in stukken van ca. 3 cm gesneden
500 ml natuurazijn
500 ml water
500 gram uien, gesnipperd
2 eetlepels appelstroop
2 à 3 dikke plakken ontbijtkoek
3 laurierbladeren
mespuntje kruidnagel of 2 hele kruidnagels
zout en peper naar smaak
Verder heb je nodig
boter
maizena
Zo maak je het in de slowcooker
- Verwarm een klontje boter in een braadpan op hoog vuur. Braad hierin de gesneden uien aan totdat ze goudgeel zijn. Blijf goed roeren zodat ze niet aanbakken. Haal de uien uit de pan en doe ze in de slowcookerpan.
- Doe nog een beetje boter in dezelfde pan en braad hierin het vlees goudbruin, ook op hoog vuur. Haal uit de pan en voeg toe aan de uien.
- Voeg het water toe aan de braadpan en roer alle aanbaksels van de bodem af. Schenk dit water in de slowcookerpan.
- Voeg dan de azijn en stroop toe aan de uien en het vlees. Verkruimel de plakken ontbijtkoek er ook in en breng op smaak met zout en peper.
- Laat het zoervleis op de laagste stand in 6 uur gaar worden. Roer het wel regelmatig voorzichtig om, zodat het vlees niet uit elkaar valt.
- Wanneer de kooktijd om is, kijk je of de saus dik genoeg is. Wanneer deze nog te waterig is, maak je een papje van maizena en water in de verhouding 1 op 1. Dus 2 eetlepels maizena op 2 eetlepels water. Voeg dit papje al roerende toe aan het zoervleis totdat de saus de gewenste dikte heeft.
Zo maak je het zonder slowcooker
- Maak een marinade van de azijn en het water met zout, peper, laurier en kruidnagel. Doe het vlees in de marinade en laat dit 24 uur afgedekt in de koelkast staan.
- Haal het vlees uit de marinade, maar bewaar het vocht.
- Verwarm een klontje boter in een braadpan en bak hierin het vlees aan alle zijden goudbruin. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
- Doe nog een klontje boter in de pan en braad hierin de uien glazig en goudbruin.
- Voeg nu het vlees weer toe aan de uien, samen met de stroop. Schenk de marinade bij het vlees en verkruimel de ontbijtkoek erin. Breng op smaak met zout en peper.
- Vermeng alles goed en laat het op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes sudderen.
- Roer tussentijds af en toe, maar zorg dat het vlees niet uit elkaar valt.
- Wanneer de kooktijd om is, kijk je of de saus dik genoeg is. Wanneer deze nog te waterig is, maak je een papje van maizena en water in de verhouding 1 op 1. Dus 2 eetlepels maizena op 2 eetlepels water. Voeg dit papje al roerende toe aan het zoervleis totdat de saus de gewenste dikte heeft.
Serveer met dikke frieten en zelfgemaakte appelmoes. Smakelijk!
Voor beide bereidingswijzen geldt, dat dit recept elke keer anders ‘uitpakt’. Soms heb je genoeg aan bovenstaande hoeveelheden, maar een andere keer gebruik je meer ontbijtkoek of stroop. Blijf dus de gehele kooktijd proeven en voeg naar smaak ingrediënten toe.
Linda smit zegt
Lijkt me een heel lekker recept, ga het zeker maken.
Je hebt veel lekkere recepten voor de slowcooker
Super!!
Ps volgens mij zijn wij collega’s geweest
(Oim?) gr Linda
Hilde zegt
Hi Linda,
Klopt, wij waren inderdaad collega’s ;). Ik heb trouwens net weer een nieuw recept voor de slowcooker online gezet en er volgen nog veel meer dus blijf het in de gaten houden!
Groetjes,
Hilde
Sandra de vos zegt
Goedemiddag ik heb jouw heerlijke recept voor het eerst gemaakt maar de azijn overheerst. Hoe zou ik deze kunnen afzwakken?
Hilde zegt
Hi Sandra,
Ik had al even op Facebook gereageerd, maar je kunt dus nog wat extra ontbijtkoek toevoegen of nog wat stroop. En wanneer je de saus inbindt met maizena, zwakt de zurigheid ook al een beetje af.
Groetjes,
Hilde
Hennie zegt
Is een liter vocht niet veel te veel voor de bereiding in de slowcooker?
Hilde zegt
Hi Hennie,
Ik maak het altijd met deze hoeveelheid en het lukt elke keer ;).
Dit gerecht heeft veel saus nodig, dus ook zeker die hoeveelheid vocht. Als het aan het einde van de kooktijd te dun is, maak ik het dikker met een maizena-papje.
Groetjes,
Hilde