Pancakes met kaneelsuiker | Gluten- & lactosevrij
Een nieuwe foodblogswap betekent meestal weer een nieuw foodblog ontdekken. En dat was deze keer zeker waar! Ik mocht namelijk iets maken van Anna’s blog en dat was helemaal nieuw voor mij. Anna kookt voornamelijk gezond, sowieso heel bewust en af en toe ook wel wat zondiger. En ze heeft ook nog eens haar koksdiploma! Ik heb veel recepten bekeken, maar kwam uiteindelijk uit op pancakes. Een perfect recept voor mij om in de herfstvakantie te maken!
Lekker luchtig
Je kunt pancakes op behoorlijk wat manieren maken. Met eieren of juist zonder. Met baking soda, bakpoeder of zelfs met gist. Maar wat je met al die rijsmiddelen wilt bereiken, is die mooie luchtigheid waardoor je zo’n prachtige stack kan maken. En het is uiteraard ook wat het verschil maakt met onze Nederlandse pannenkoeken. Toen ik zag dat in dit recept maar liefst 6 eieren gaan én een eetlepel bakpoeder, wist ik dat het met die luchtigheid wel goed zat!
Gluten- & lactosevrij
Anna’s recept is voor pancakes met volkorenmeel en spelt. Nu ben ik de laatste tijd wat aan het minderen met tarwe en zuivel, op aanraden van een dokter, dus leek het mij een mooi moment om te experimenteren met deze pancakes. Ik had nog glutenvrije bloem staan en kreeg net een fles Innocent Dairy Free Almond opgestuurd, waardoor ik ook de zuivel kon vervangen. Wil jij gewone bloem en melk gebruiken, dan kun je die in dit recept 1 op 1 vervangen. Geen probleem! Maar probeer het voor de grap eens op deze manier, want hier thuis had dus niemand door dat de pancakes iets gezonder dan normaal waren. En daar moet ik dan stiekem weer een beetje om lachen.

Pancakes met kaneelsuiker | Gluten- en lactosevrij
Ingrediënten
- 250 gram glutenvrije bloem
- 1 el bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 1⁄4 tl zout
- 6 eieren
- 300 ml amandelmelk (ik gebruikte Innocent Dairy Free Almond)
Voor de kaneelsuiker:
- 75 gram suiker
- 1,5 tl kaneel
Instructies
- Meng de bloem, kaneel, het bakpoeder en zout in een kom kort door elkaar.
- Splits de eieren. Doe de eiwitten in de (vetvrije!) kom van je mixer en de eidooiers in een andere kom.
- Schenk de amandelmelk bij de eidooiers en meng kort. Zeef het bloemmengsel hierboven en roer alles met een garde tot een klontjesvrij beslag.
- Klop de eiwitten ondertussen stijf met de mixer. Maak de kaneelsuiker door de suiker en kaneel in een diep bord goed met elkaar te mengen.
- Spatel nu in delen de stijve eiwitten door je beslag. Doe dit wel voorzichtig, zodat de luchtigheid niet uit de eiwitten gaat. Je zult zien dat het beslag steeds luchtiger wordt.
- Verwarm een beetje boter of olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep 3 of 4 juslepels met het beslag in de pan. Keer de pancakes na 3 minuten om en bak nog 2 minuten aan de andere kant. Haal ze uit de pan en wentel ze door de kaneelsuiker. Serveer direct en enjoy!
[…] Pancakes met kaneelsuiker – Slowfoody […]