Spaghetti met verse kruiden en broodkruim
Wij zijn hier in huis behoorlijk gek op pasta. Zo eet mijn middelste zoon heel graag mijn pasta pesto met kip en wordt mij ook regelmatig gevraagd om de slowcooker aan te zetten voor een authentieke Slowfoody pastasaus. Ze weten dan namelijk dat ik zo veel maak, dat er hoogstwaarschijnlijk ook wel kans is dat er lasagne op tafel komt. En daar is het ze misschien uiteindelijk wel om te doen. Maar toen ik laatst deze spaghetti met verse kruiden en broodkruim op tafel zette, waarvan ik trouwens dacht dat het veel te veel zou zijn, had ik niet verwacht dat ze zo enthousiast zouden reageren!
Receptkaartje
Het originele idee voor dit recept komt van een receptkaartje van de Lidl. Ik liep totaal inspiratieloos met bovengenoemde zoon te zoeken naar een idee voor het avondeten, toen hij met zo’n kaartje aan kwam zetten. En eigenwijs als ik ben, besloot ik uiteraard om daar bepaalde ingrediënten van weg te laten en andere dingen juist weer toe te voegen. En zo ontstond er dus dit goddelijke recept. Want ja, ik kan wel zeggen dat dit gerecht echt een van de lekkerste pasta’s is die ik in tijden heb gemaakt. En dat door de toevoeging van een beetje broodkruim. Who knew?
Simpel doch doeltreffend
Het grote geheim van de authentieke, Italiaanse keuken is natuurlijk ook dat ze juist met hele simpele ingrediënten de allerlekkerste dingen op tafel zetten. Een hele mooie manier van koken is dat. Ik hoop ooit nog eens met een nonna de keuken in te mogen duiken, want wat lijkt het me te gek om een paar van die keukengeheimen te mogen ontdekken! Deze pasta is dus zo’n simpel doch doeltreffend gerecht. De verse kruiden zorgen ervoor, dat je in principe amper zout nodig hebt. De spekjes zou je ook weg kunnen laten, maar ik vind ze juist wel iets toevoegen. Net als de cherrytomaten, die ik met opzet rauw toevoeg. Ze krijgen op het laatst een klein beetje warmte mee van de spaghetti, maar behouden wel hun bite en geven het gerecht iets fris. En dat knapperige broodkruim is werkelijk hemels, elke hap weer!
Spaghetti met verse kruiden en broodkruim
Ingrediënten
- 400 gram spaghetti
- 15 gram verse platte peterselie
- 15 gram verse basilicum
- 15 gram verse bieslook
- 10 gram verse oregano
- 10 gram verse tijm
- 25 gram Parmezaanse kaas
- 1 ciabatta (afbak, vers of oudbakken)
- 125 gram spekreepjes
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 handvol cherrytomaten gehalveerd
- zout en peper
- olijfolie
Instructies
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Heb je een afbak-ciabatta, verwarm dan de oven voor op de juiste stand en bak het brood af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Heb je een verse ciabatta of eentje van een paar dagen oud, dan kun je deze stap overslaan
- Hak de peterselie, basilicum, bieslook en oregano fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Rasp de Parmezaanse kaas en snijd de ciabatta in kleine blokjes.
- Zet een ruime pan/wok op middelhoog vuur en verhit hierin een eetlepel olijfolie. Bak de spekreepjes tot ze knapperig zijn en schep ze dan op een bord. Fruit in diezelfde pan de knoflook een paar minuten.
- Voeg nu de blokjes ciabatta toe en bak deze in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig. Haal de pan van het vuur en meng de verse kruiden, de helft van de Parmezaanse kaas en de uitgebakken spekreepjes er doorheen.
- Giet de spaghetti af, doe deze in een ruime schaal en meng het broodkruimmengsel en de cherrytomaatjes hier doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de overgebleven Parmezaan. Enjoy!
[…] haar website. Voor deze foodblogswap heb ik een vegetarisch recept van Hilde uitgekozen, namelijk de spaghetti met verse kruiden en broodkruim. Mijn eigen twist eraan is dat ik uiteraard groente heb toegevoegd (courgette) en de croutons heb […]