Gegrilde zalm met salsa verde
In de Santa Maria box die ik kreeg voor de Vis Tex Mex-challenge zaten heerlijke producten, maar ik gebruikte bijna alles al voor mijn vorige recept. Alleen de tortilla’s bleven nog over voor een tweede gerecht. Geen probleem, want ook daar weet ik wel raad mee. Ik gebruikte ze namelijk als basis voor een heerlijk gegrild stuk zalm met salsa verde. En geloof me, het smaakte goddelijk!
Ik maakte voor het eerst salsa verde en besloot er, naast koriander, peterselie en basilicum, ook munt in te doen. Dit geeft deze groene saus een heerlijk fris tintje, net als het limoensap dat ik toevoegde. En de combinatie met de gegrilde zalm was echt een voltreffer.
Om dit heerlijke gerecht af te maken, heb ik de tortilla’s kort in wat olie knapperig gebakken in de pan. Ook de huid van de zalm bakte ik heerlijk knapperig, zodat dit mooi combineerde met de zachte avocado en salsa verde. We hebben gesmuld. Nu jij nog!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
4 zalmfilets, met huid
1 pak (8 stuks) Santa Maria mini-tortilla’s
1 avocado
sap van een halve limoen
1 zak (100 gram) babyspinazie
Voor de salsa verde
1 sjalot, grof gesneden
1 teen knoflook, grof gesneden
15 gram korianderblaadjes
15 gram platte peterselieblaadjes
15 gram basilicumblaadjes
10 gram muntblaadjes
2 el kappertjes
sap van een halve limoen
4-6 el olijfolie
zout en peper
Verder heb je nodig
keukenmachine of hakmolentje
grillpan
Zo maak je het
- Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit. Schep met een lepel de helften uit de schil en leg deze op een snijplank. Snijd de helften nu in dunne plakjes en besprenkel ze met het sap van de halve limoen om verkleuring tegen te gaan.
- Doe alle ingrediënten voor de salsa verde, behalve de olijfolie en zout en peper in de keukenmachine of het hakmolentje en hak het fijn. Voeg dan langzaam de olijfolie toe tot de salsa dikker wordt. Het kan dus zijn dat je 4 eetlepels nodig hebt, maar ook dat je ze alle 6 gebruikt. Proef de salsa verde en breng op smaak met zout en peper.
- Zet een koekenpan met een eetlepel olijfolie op middelhoog vuur en leg hier een mini-tortilla in. Bak de tortilla een minuut aan beide kanten en verplaats hem daarna naar een bord. Ga zo door tot ze allemaal gebakken zijn.
- Verwarm de grillpan op middelhoog vuur en wrijf de huid van de zalm licht in met olie. Zorg dat de pan goed heet is en leg de zalm met de huidkant naar beneden in de pan. Laat de vis eerst ongeveer 4 minuten op de huidkant bakken tot deze mooi knapperig is. Keer de zalm dan voorzichtig om en laat nog een minuut of 2 aan de andere kant bakken. Haal de zalmfilets uit de pan en leg ze op een bord. Bestrooi met wat zeezout en versgemalen peper.
- Leg op elke tortilla een handje babyspinazie, wat plakjes avocado en een halve zalmfilet. Schep hier bovenop een lepel salsa verde. Enjoy!
Geef een antwoord