
Eierkoeken met glazuur
Een nieuwe maand, een nieuwe Foodblogswap. Na een maand niet mee te hebben gedaan, kriebelde het deze keer weer om een lekker recept van een andere foodblogger te maken. En deze ronde mocht ik kiezen van het blog van Catharina; moeder van vier kinderen met ruime keuze uit diverse soorten recepten. Mijn oog viel al snel op haar recept voor zelfgemaakte eierkoeken. Vooral omdat ik die uit de winkel echt niet heel lekker vind. En dus ging ik met dit simpele recept aan de slag en gaf ik er een eigen draai aan.
Zelfgemaakt het lekkerst
Zoals ik al zei, ben ik geen fan van de voorverpakte eierkoeken uit de supermarkt. Ik heb ze ook wel eens bij een bakker gekocht en dan is de smaak zeker een stuk beter. Ze moeten gewoon lekker luchtig zijn en goed op smaak. Ik snap dat wanneer je eierkoeken langer houdbaar wilt houden, ze op de een of andere manier bewerkt moeten worden. Maar dat komt in mijn ogen de smaak zeker niet ten goede. En nu ik weet hoe lekker en makkelijk het is om ze zelf te maken, ga ik dit zeker vaker doen! Wie weet ga ik ook nog wel wat experimenteren met smaken en vulling.. Maar dat is voor een later moment.
Luchtig is de sleutel
De belangrijkste stap in dit recept is de allereerste: het kloppen van de eieren en suiker. In Catharina’s recept stond vier minuten, maar ik heb de mixer op de hoogste stand laten draaien, totdat het mengsel lichtgeel van kleur was geworden. Dan weet je zeker dat je zoveel mogelijk lucht hebt gecreëerd, die de eierkoeken straks nodig hebben tijdens het bakken. En ook het toevoegen van de bloem en het bakpoeder is een stap die je echt niet op een andere manier moet gaan doen. Doe je dit namelijk te wild (lees ongeduldig), dan haal je alle lucht weer uit het eimengsel en dat komt de structuur van de eierkoeken niet ten goede.
Slowfoody-twist
Nu is er aan een recept voor eierkoeken niet extreem veel aan te passen. Althans, niet wanneer je ze voor de eerste keer maakt. Maar toen ik de citroen zag liggen, die ik gebruikte voor de rasp, besloot ik daar mijn twist in te zoeken. Ik maakte een glazuur van citroensap en poedersuiker en verdeelde dit over de koeken. Dit geeft naast een heerlijk frisse smaak nog een extra voordeel: ze blijven nog wat langer vers! Win-win dus. Houd ik van! En dan nu het recept.

Eierkoeken met glazuur
Ingrediënten
- 2 eieren
- 100 gram kristalsuiker
- 0,25 tl zout
- 2 tl vanille-extract
- rasp van 1 citroen
- 100 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
Voor het glazuur
- 100 gram poedersuiker
- citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de eieren, de suiker en het zout in de kom van je mixer en klop dit op de hoogste snelheid tot je een lichtgeel, luchtig mengsel hebt. Bij mij duurde dit ongeveer 6 minuten. Voeg het vanille-extract en de citroenrasp toe en mix nog even goed door.
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven het eimengsel en vouw dit er rustig met een spatel doorheen. Ga ook goed over de bodem van de kom heen en spatel rustig door tot je geen klontjes meer ziet.
- Schep met een ijstang 6 rondjes beslag op de beklede bakplaat en laat genoeg ruimte er tussen. Bak de eierkoeken in ca. 11 minuten gaar. Let op: ze blijven wat licht aan de bovenkant. Laat de eierkoeken afkoelen op een rooster en maak de volgende 6.
Het glazuur maken
- Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg eerst 2 eetlepels citroensap toe. Roer goed en voeg dan steeds een heel klein beetje sap toe tot het op glazuur begint te lijken. Wanneer je een beetje op een lepel doet en dit er heel rustig afloopt, is de consistentie goed.
- Schep een ruime theelepel glazuur op het midden van een afgekoelde eierkoek en smeer dit naar de randen uit. Maak je niet druk om eventuele strepen die de lepel achterlaat. Wanneer het droogt, zie je hier niets meer van terug!
Geef een antwoord