
Witte asperges in filodeeg
Als dochter van twee geboren Limburgse ouders kan ik haast niet anders dan opgegroeid zijn met het witte goud, oftewel asperges. Mijn vader is in mei jarig en wanneer mijn moeder hem vroeg wat hij als verjaardagsmaal wilde eten, was asperges dan ook zijn standaard antwoord. En dan de klassieke Nederlandse versie: met krieltjes, ham en ei. Nu moet ik zeggen dat ik echt hartstikke gek ben op die manier om het witte goud te serveren, maar ook graag experimenteer. Zoals ik deed toen ik dit recept bedacht.
Creatief met witte asperges
Stiekem ben ik helemaal nooit zo creatief als het op asperges aankomt. Vooral omdat ik vind dat ze echt heel weinig nodig hebben om al ontzettend lekker te zijn. Niet te lang koken, want je wil die bite. Serveren met krieltjes, gesmolten boter, zeezout, ei en ham van goede kwaliteit. Hemels! Maar soms moet je jezelf wat meer uitdagen, zoeken naar nieuwe manieren om van iets goeds iets nog beters te maken. Dus met het filodeeg uit mijn koelkast, de Old Amsterdam roomkaas en Serranoham maakte ik dit pareltje. Kan ik in het vervolg vaker afwisselen!
Vegetarisch of veganistisch
De asperges die ik voor dit recept gebruikte, kreeg ik van Kroon op het Werk. En daarbij zat onder andere een plantaardige ‘roomboter’ en een vegan alternatief voor Parmezaanse kaas. Beiden gebruikte ik in dit recept en smaakten prima. Wel besloot ik Serranoham toe te voegen en roomkaas met Old Amsterdam erin. Wil je helemaal vegetarisch gaan? Laat dan de ham weg. En kies je voor veganistisch, dan is het ook verstandig om de Old Amsterdam door een plantaardig alternatief te vervangen. Jouw keuze!
Wit of groen
Voor mijn recept gebruikte ik witte asperges. Ik denk dat het ook erg lekker is met groene asperges. Dan misschien in combinatie met gekookte ham en bijvoorbeeld een kruidenkaas als Boursin. Zoals ik altijd zeg: geef er je eigen draai aan en maak er gewoon iets lekkers van!

Witte asperges in filodeeg
Ingrediënten
- 12 witte asperges
- 6 vellen filodeeg
- 50 gram roomboter (gesmolten)
- 4 el Old Amsterdam roomkaas
- 2 tl Marne mosterd (grof & pittig)
- 4 plakjes Serranoham
- 1 ei (losgeklopt)
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de asperges en snijd de houtachtige onderkant er af. Doe ze in een ruime pan met kokend water en kook ze in 10 minuten beetgaar. Laat ze goed uitlekken en afkoelen.
- Leg een vel filodeeg op je werkblad. Bestrijk dit met een kwastje met de gesmolten roomboter en leg er een tweede vel bovenop. Bestrijk dit vel ook met roomboter en leg er een derde vel op. Snijd het vel in de lengte doormidden, zodat je twee lange vellen overhoudt. Doe dit nogmaals met de overige drie vellen deeg.
- Smeer een eetlepel van de roomkaas in het midden van het filodeeg, zo'n 10 cm breed. Verdeel hier een halve theelepel mosterd overheen en leg er een plakje Serranoham op. Leg drie asperges naast elkaar daarop en rol het deeg er omheen, zodat de onderkant van de asperges gelijk liggen aan het deeg. De kopjes steken nog uit. Leg het pakketje op de beklede bakplaat.
- Herhaal dit drie keer, zodat je vier pakketjes krijgt. Besmeer de pakketjes met het losgeklopte ei en rasp er verse Parmezaan overheen. Bak de pakketjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven tot het filodeeg goudbruin en lekker knapperig is. Enjoy!
Geef een antwoord