Voor een goede salade mag je mij ’s nachts best wakker maken. Als ik honger heb tenminste. Anders laat me maar gewoon slapen. Ik vind het altijd erg leuk om creatieve salades te bedenken of een gezonder alternatief op een klassieker, zoals deze Caesar salad. Daarnaast eet ik ook buiten de deur regelmatig een salade en wanneer die goed bevalt, probeer ik het thuis na te maken. Deze bulgursalade is dan ook gebaseerd op eentje die ik tijdens een dagje Amsterdam met een vriendin at.
We kwamen na het winkelen uit in de Haarlemmerstraat en tussen alle schreeuwerige kebab- en burgertentjes ontdekten wij Het Warenhuis. Alhoewel de loungebanken en gezellige zitjes erg uitnodigend waren, namen wij plaats aan de ‘stamtafel’ middenin de zaak. We besloten een lekker glas wijn te bestellen en daarnaast een paar gerechten te delen. Dankzij de vriendelijke prijzen was dit echt een hele goede manier om meerdere dingen te proeven. De bulgursalade met feta en granaatappelpitjes was mijn favoriet dus deze heb ik thuis gerecreëerd. Stiekem vond ik mijn versie nog veel lekkerder!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
200 gram bulgur
310 ml kokend water
½ tl zout
halve rode paprika, in kleine stukjes
3 lente-uitjes, in ringetjes
1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
1 wortel, in hele dunne reepjes
Voor de dressing
sap van 1 citroen
50 ml milde olijfolie
1 tl zout
1 tl suiker
peper
2-3 el granaatappelpitjes
50 gram feta, grof verkruimeld
verse koriander
Tip! Ik sneed de wortel julienne en gebruikte hiervoor deze dunschiller. Echt handig!
Zo maak je het
Bereid de bulgur
- Doe de bulgur in een kom, samen met het zout en schenk hier het kokende water bij. Dek af met een stukje huishoudfolie en laat het staan tot al het water is opgenomen. Maak het los met een vork en laat afkoelen.
Maak de dressing
- Roer het citroensap en olijfolie door elkaar, samen met zout en suiker tot die laatste twee volledig zijn opgelost. Of doe zoals ik deed en gebruik een schoongemaakte jampot. Doe hier alles in, sluit goed af en schud tot zout en suiker zijn opgelost.
Maak de salade
- Doe de afgekoelde bulgur in een kom of schaal en meng hier de paprika, lente-uitjes, kikkererwten en reepjes wortel doorheen. Schenk de dressing erbij en roer ook dit goed door de salade. Verdeel de verkruimelde feta en de granaatappelpitjes erover en garneer met grof gehakte verse koriander. Serveer de salade als hoofdgerecht of lunch met versgebakken Turks brood of als bijgerecht. Enjoy!
Klinkt heerlijk! Bulgur vind ik altijd verrassend lekker, alleen doe er echt te weinig mee. Dus dit receptje is een goede aanleiding voor me om weer lekker met bulgur aan de slag te gaan. 👍
Dit was mijn eerste gerecht met bulgur en meteen een winnaar ;). Smaakt naar meer!