Naan | Indiaas platbrood zonder gist
Indiaas eten zonder naan is voor mij net zoiets als zoervleis zonder frietjes. Het hoort er voor mij gewoon bij, punt. En net zoals ik altijd pitabroodjes in de winkel kocht, deed ik dat voorheen ook met naan. Totdat ik besloot het eens zelf te maken, want hoe moeilijk kon het zijn, toch? Nou heb ik het op meerdere manieren geprobeerd. Met gist, bakpoeder en nog een paar varianten. Elke keer vond ik het net niet helemaal goed. Tot ik het op onderstaande manier probeerde. Werkelijk een schot in de roos!
Het grote voordeel aan dit recept is dat je dus niet hoeft te wachten tot je deeg gerezen is en je meteen verder kunt met het bakken van de naan. Heel fijn als je last minute bedenkt dat je ze maken wilt. Tenminste, ik heb zelf de ingrediënten standaard in huis dus voor mij zou het geen probleem zijn. En als jij ze eenmaal zelf gemaakt en geproefd hebt, dan weet ik wel zeker dat jij ook gaat zorgen dat je die ingrediënten in je voorraadkast hebt. Oprecht!
Dit heb je nodig
(voor 6 naan)
360 gram zelfrijzend bakmeel
snuf zout
225 gram yoghurt
60 ml water
bloem om je werkblad te bestrooien
Voor het bestrijken
4 el boter
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 el fijngehakte koriander
Zo maak je ze
- Smelt de boter in een steelpannetje en meng hier de uitgeperste teen knoflook en 2 el koriander doorheen. Zet even opzij.
- Doe het zelfrijzend bakmeel en de snuf zout in de kom van je standmixer met kneedhaak en voeg de yoghurt toe. Laat de mixer op stand 2 draaien en voeg eerst de helft van het water toe. Blijf water toevoegen tot het deeg een samenhangend geheel vormt. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt dus voeg niet meteen alles ineens toe. Laat de machine nog een paar minuten draaien tot je een mooi glad deeg hebt.
- Bestrooi je werkblad/aanrecht met een beetje bloem, leg hier het deeg op en verdeel in 6 stukken. Neem een stuk deeg en rol het tot een balletje. Leg dit op de bloem en rol het met een (kleine) deegroller uit tot een ovale vorm. Doe dit ook met de overige 5 stukken deeg.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, maar voeg geen boter of olie toe! Neem een uitgerold stuk deeg, klop de overtollige bloem er even af en leg dit in de pan. Bestrijk de bovenkant met het botermengsel, laat het 3 minuten aan de ene kant bakken en draai het dan om. Bestrijk de gebakken kant ook met het botermengsel en laat nog 3 minuten bakken tot beide kanten gaar en goudbruin zijn.
- Bak op deze manier alle naan en houd de gebakken broodjes tussendoor warm op een bord waar je losjes een vel aluminiumfolie overheen legt. Ben voorzichtig dat je het niet helemaal afdekt, want dan wordt de naan zompig.
- Serveer de naan met een heerlijke curry, zoals deze kip tikka masala of butter chicken. Enjoy!
Vabavond gemaakt, was heerlijk!
Ah zo leuk! Wij vinden ze ook heerlijk 🙂