Voor de Foodblogswap van april mocht ik een kijkje nemen in Pien’s keuken. Pauline heeft een keur aan recepten op haar site staan, die allemaal heerlijk en gezond zijn. Ook heeft zij een heuse webshop waar je haar heerlijkheden kunt bestellen.
Ik had al een tijdje in mijn hoofd dat ik iets wilde bakken met courgette. Nadat ik dit eens had gezien in een kookprogramma bleef het maar door mijn hoofd spelen. Toen ik op Pien’s website een chocolade courgette cake tegenkwam, was de keuze dus ook snel gemaakt. Ik heb mijn eigen Slowfoody-twist eraan gegeven door met de ingrediënten te spelen. En omdat ik net nieuwe mini-cakevormen had gekocht, koos ik ervoor om 6 individuele cakejes te maken. Heb jij een grotere cakevorm dan kun je die uiteraard gewoon gebruiken!
Dit heb je nodig
(voor 1 grote of 6 kleine cakes)
Voor de cake(s)
2 courgettes, gewassen en fijn geraspt
10 verse dadels, zonder pit
250 gram boekweitmeel
1 tl baking soda
1 snuf zout
80 gram cacaopoeder
2 eieren, losgeklopt
6 el honing
3 el kokosolie, gesmolten
200 ml water
1,5 tl vanille-extract
75 gram cashewnoten, in stukjes
8 gedroogde abrikozen, in stukjes
handje cranberry’s
Voor de topping
30 gram kokosolie
45 gram cacao
100 gram honing
1 theelepel vanille-extract
20 gram pecannoten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm(en) licht in met boter of olie en bekleed met bakpapier. Zet even opzij.
- Meng in een ruime kom het boekweitmeel met baking soda, zout en cacao.
- Doe de dadels met 2 eetlepels water in het hakmolentje van je staafmixer en maal ze helemaal fijn. Doe dit mengsel in een kom, samen met de geraspte courgette, honing, kokosolie, het water en vanille-extract en roer alles goed door elkaar.
- Voeg het natte mengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en roer tot alles goed vermengd is. Spatel dan de stukjes cashewnoot, abrikozen en cranberry’s er doorheen.
- Schep het beslag in de cakevorm of verdeel het over de 6 kleinere vormen en strijk de bovenkant glad met een spatel.
- Zet de bak(vorm) in de voorverwarmde oven. Bak de 6 kleine cakes in 30 minuten gaar. De grote cake is in 50-60 minuten klaar.
- Laat de cake(s) eerst in de vorm een kwartier afkoelen en verplaats dan naar een taartrooster.
De icing
- Smelt de kokosolie en meng dit in een kom met de honing, het vanille-extract en de cacao totdat je een diepbruin, glanzend glazuur hebt. Verdeel dit over de bovenkant van de afgekoelde cake(s) en druk meteen de pecannoten erin.
De cake is warm of koud heel goed te eten. Enjoy!
Leuk recept zeg. Ik heb over 2 maanden weer courgettes uit mijn eigen moestuin en ben altijd op zoek naar lekkere recepten er voor. Dank je wel ik ga deze eens maken
Dank je! Laat je weten als je het recept hebt gemaakt? 🙂