Alweer een recept voor fudge? Ja, want ik heb daar nou eenmaal een zwak voor. Niet alleen voor de fudge zelf, maar ook voor het experimenteren met smaken en toevoegingen. En aangezien het bijna Pasen is, vond ik het wel tijd voor een speciale paasfudge. Dus met kleine en grote paaseitjes en voor de gelegenheid ook nog eens in twee smaken.
Vlak voor de Kerst heb ik ook feestelijke fudge gemaakt. De ene variant met mandarijn en amandel en de andere met pistache en cranberry’s. Beiden een groot succes, behalve bij mijn zoons want die houden niet zo van nootjes. Gelukkig (of helaas, het is maar net hoe je het bekijkt) vinden ze deze paasfudge wel heel erg lekker. Je kunt uiteraard helemaal losgaan in de soort eitjes die je in deze fudge verwerkt. Ik heb gekozen voor een combinatie van kleine crispy eitjes van Lidl en snoep-eitjes. Chocolade paaseitjes kunnen ook maar die zou ik dan wel even doormidden snijden.
Dit heb je nodig
(voor ca. 30 stuks)
Voor de onderste laag
½ blikje gecondenseerde melk
1 el boter
250 gram melkchocolade, in blokjes
Voor de bovenste laag
½ blikje gecondenseerde melk
1 el boter
250 gram witte chocolade, in blokjes
1 tl vanille-extract
Voor de topping
snoepeitjes
paaseitjes hagel (Lidl)
eventueel chocolade-eitjes
Zo maak je het
Maak de onderste laag
- Vet een bakvorm van 20 x 20 cm licht in met neutrale olie en bekleed met bakpapier.
- Doe de gecondenseerde melk en de boter in een steelpan met een dikke bodem en verwarm dit op laag vuur. Voeg de melkchocolade in kleine gedeeltes toe en wacht tussendoor telkens tot de chocolade helemaal gesmolten is. Je zult merken dat het mengsel steeds dikker wordt. Zo gauw alle chocolade is gesmolten en vermengd, haal je de pan van het vuur en stort je het in de beklede bakvorm. Smeer het zo glad mogelijk uit.
Maak de bovenste laag
- Doe de gecondenseerde melk en de boter in een steelpan met een dikke bodem en verwarm dit op laag vuur. Voeg de witte chocolade in kleine gedeeltes toe en wacht tussendoor telkens tot de chocolade helemaal gesmolten is. Je zult merken dat het mengsel steeds dikker wordt. Zo gauw alle chocolade is gesmolten en vermengd, haal je de pan van het vuur en roer je het vanille-extract er doorheen. Stort de witte fudge bovenop de onderste fudge-laag in de bakvorm en smeer ook dit zo glad mogelijk uit.
- Strooi meteen wat van de crispy paaseitjes-hagel over de fudge en druk dit er voorzichtig een beetje in. Verdeel dan ook wat van de snoep-eitjes (en eventueel andere paaseitjes) over de fudge. Laat de paasfudge op kamertemperatuur opstijven en haal het dan uit de bakvorm. Snijd in 30 stukjes. Enjoy!
Wat een leuk paasidee! Krijg gelijk zin om ook fudge te maken!
Doen! Het is zo makkelijk en ook zo de moeite waard 🙂
Wat een lekkere paasfudge! Ik heb er nu al zin in. 🙂
Hij was hier heel erg snel op 😉