Gehakt gebruik ik eigenlijk maar voor een paar dingen: hamburgers, gehaktballen of in combinatie met pasta. Nu wilde ik heel graag eens gehaktballetjes maken die bij rijst of mie passen. Een soort ‘Asian style’ zeg maar. Een eerdere poging vond ik zelf niet heel geslaagd, maar de balletjes uit dit recept zijn een blijvertje!
Zelfs mijn twee jongste zoons, die behoorlijk kieskeurig zijn, zaten echt te smullen. En mijn lief, die de overgebleven balletjes meenam naar zijn werk, vertelde me dat hij de saus uit het bakje had zitten lepelen. Dikke aanrader dus! Je kunt deze gehaktballetjes maken voor het avondeten, lekker met bijvoorbeeld rijst en geroerbakte courgette. Maar ook bij de borrel of op een verjaardag kun je ze prima serveren. Prikkertje erin en klaar!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Voor de balletjes
450 gram gehakt naar keuze (ik gebruikte half om half)
70 gram panko (paneermeel)
50 ml melk
1 ei, losgeklopt
2 el oestersaus
1 tl gemalen gember
2 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
zout en peper
Voor de saus
60 ml lichte sojasaus
250 ml water
1 tl knoflookpoeder
1 tl gemalen gember
1 el honing
4 el donkerbruine basterdsuiker
1,5 el maizena
Voor de garnering
witte sesamzaadjes
1 bosuitje, in ringetjes
Zo maak je ze
De balletjes
- Doe het gehakt in een ruime kom samen met het ei, de oestersaus en de panko. Voeg eerst de helft van de melk toe en kneed alles door elkaar. Voeg dan de gember, sjalotjes en knoflook toe en meng nogmaals goed. Is het mengsel te droog, voeg dan nog een beetje melk toe. Is het te vochtig, doe er dan een beetje extra panko bij. Breng op smaak met zout en peper.
- Draai balletjes van ongeveer 3 à 4 cm van het gehaktmengsel. Leg deze op een bord, bedek het met huishoudfolie en zet een half uurtje in de koelkast om op te stijven.
- Zet na die 30 minuten een ruime koekenpan/hapjespan op middelhoog vuur en doe hier 2 eetlepels wokolie in. Bak de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
De saus
- Doe de sojasaus en het water in een steelpan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, gember, honing en bruine suiker toe en roer dit goed door.
- Breng het mengsel aan de kook en laat het een minuut of 10 goed doorkoken. Meng in een kommetje de maizena met 2 à 3 eetlepels water tot een glad, dun papje.
- Voeg het maizenapapje toe aan de saus en roer meteen met een garde door om klontjes te voorkomen. Blijf roeren tot de saus dikker wordt en haal dan de pan van het vuur.
Doe de gehaktballetjes in een mooie schaal en schenk de saus hier overheen. Garneer met de sesamzaadjes en ringetjes bosui. Enjoy!
Ik loop dus al een tijdje met een soortgelijk idee rond, maar wist niet zo goed waar ik moest beginnen. Top dus, jouw recept! Ik ga het aanpassen naar eigen smaak (we hebben heeeeeel veel verse gember liggen bijvoorbeeld), nu al zin in ?
Ja met verse gember is ook echt heerlijk maar die had ik nu net niet in huis 😉
Ziet er lekker uit! Past ook wel lekker bij een salade denk ik. We hadden het laatst er een keer over, om eens wat gehakt balletjes te maken. Dus deze ga ik onthouden!
Moet je zeker doen! En ze zijn ook erg geschikt om voor een verjaardag/feestje te maken :).
Net jouw recept geprobeerd, erg tevreden over. Ik mistte nog een beetje groente maar dat kan ik volgende keer natuurlijk simpel oplossen.
Dank voor het delen!
Hi Marck,
Leuk om te horen! Ik serveer deze balletjes altijd met groente ernaast en bijvoorbeeld rijst.
Groetjes,
Hilde