Cannelloni | Saucijs en chorizo crumble
Dat ik van pasta hou, komt volgens mij best vaak terug in mijn verhalen. En cannelloni at ik eigenlijk alleen bij de Italiaan, want het leek me zo moeilijk om zelf te maken. Je kunt natuurlijk van die kant-en-klare rolletjes kopen, maar ik pakte het voor dit recept net iets anders aan. Ik besloot in een creatieve bui met een pak verse lasagnebladen aan de slag te gaan. Dan heb je namelijk geen spuitzak nodig om die rolletjes te vullen met saucijs en kun je ze gewoon oprollen. Dat dit oprollen niet zo gemakkelijk gaat als het klinkt, besefte ik pas de eerste keer dat ik het probeerde. Hier heb ik gelukkig wel een hele simpele oplossing voor gevonden, die uiteraard in het recept is verwerkt. Net als voor de knapperige chorizo crumble die dit gerecht toch echt wel helemaal afmaakt.
Voorkoken
De oplossing die ik bedacht om de lasagnebladen makkelijker op te rollen, is om ze heel kort voor te koken. Dit kost je tien minuutjes extra, maar scheelt je enorm veel frustratie. Geloof me! Het hoeft ook echt maar een seconde of 20 per blad, zodat ze net iets meer flexibel worden en je ze zonder problemen om de saucijzen kunt rollen. Soms is het zo eenvoudig.
Romige tomatensaus en knapperige chorizo crumble
De saus is, al zeg ik het zelf, echt onvoorstelbaar lekker! Met Italiaanse kruiden, knoflook, sjalot, tomaat en room. Need I say more? Combineer dat dan met het knapperige van de chorizo crumble er bovenop en je hebt echt een winnaar. Ik zou trouwens de panko, die ik gebruik in de crumble, niet vervangen door gewoon paneermeel. Het kan wel, maar het resultaat zal zeker niet hetzelfde zijn. De chorizo kun je wel vervangen door een pittige salami of andere droge worst die je lekker vindt of misschien toevallig nog in huis hebt.
En dan nu het recept!

Cannelloni | Saucijs met chorizo crumble
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook (uitgeperst)
- 1 sjalotje (gesnipperd)
- 1 liter gezeefde tomaat (passata)
- 1 tl oregano
- 1 tl majoraan
- 1 tl basilicum
- 200 ml room
- 12 verse lasagnebladen
- 6 saucijzen
- Voor de crumble
- 50 gram panko (Japans broodkruim)
- 30 gram Parmezaan (vers geraspt)
- 1 tl oregano
- olijfolie
- zout en peper
- 50 gram chorizo (aan 1 stuk)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal licht in met olijfolie.
- Meng in een kom de panko met de Parmezaan en oregano en schenk er een betje olie bij. Roer goed door elkaar tot je kruim krijgt ter groote van flinke broodkruimels. Snijd de chorizo in hele kleine blokjes.
- Verwarm een eetlepel olie in een ruime koekenpan/hapjespan op zacht vuur en fruit hierin het gesnipperde sjalotje aan tot het glazig ziet. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Schenk dan de gezeefde tomaat erbij. Voeg oregano, majoraan en basilicum toe en breng op smaak met zout en peper. Laat dit een minuut of 10 zachtjes sudderen en roer dan de room er doorheen. Zet het vuur nu helemaal laag.
- Breng een pan met ruim water aan de kook en laat hierin de lasagnebladen 1 voor 1 kort koken. Ongeveer 20 seconden per blad. Haal ze eruit met een schuimspaan of tang, laat uitlekken en leg ze op een grote snijplank. Maak je geen zorgen dat ze een beetje aan elkaar plakken, dat komt straks goed!
- Schenk de helft van de tomaten-roomsaus in de ovenschaal. Snijd een saucijs doormidden, verwijder het velletje en leg 1 helft aan de korte kant van een lasagneblad. Rol deze zo netjes en strak mogelijk op en leg het rolletje in de saus. Ga zo door met de rest van de bladen en saucijzen tot ze op zijn.
- Schenk de rest van de saus over de rolletjes, verdeel het panko-mengsel hier overheen en strooi de blokjes chorizo daar weer over. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat het in 20-25 minuten gaar worden. Enjoy!
Hmm ik ga dit binnenkort echt maken! Denk dat vriendlief dit ook zeer kan waarderen!
Dat denk ik ook wel! Ik heb het recept net helemaal vernieuwd 🙂