Wanneer ik chili con carne in de slowcooker maak, vult de hele keuken zich met de heerlijke, warme geuren van komijn en kaneel. Ik vind het echt een perfect gerecht om te maken op een gure herfstdag of een ijskoude winteravond. Maar ook op een frisse lenteavond is het prima te eten!
De zure room geeft elke hap een frisse tint en vergeet niet om er een lekkere tortilla bij te serveren om erin te dopen. Echt feel good comfortfood! Beloofd! Ik geef je trouwens de bereiding in de slowcooker en het recept voor in de pan. Want ook zonder slowcooker wil je dit niet missen.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Voor de chili
500 gram rundergehakt
1 groene paprika, in stukjes
1 rode paprika, in stukjes
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 wortels, in stukjes
1 blik (410 gram) kidneybonen
1 pot (680 gram) bruine bonen
1 blik (400 gram) tomatenblokjes
1 blikje (70 gram) tomatenpuree
1 pakje (500 gram) gezeefde tomaat
0,5 theelepel cayennepeper
0,5 theelepel paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel kaneel
2 theelepels gemalen komijn (djinten)
zout en peper
Verder heb je nodig
zure room
4 lente-uitjes, in ringetjes
geraspte kaas
Zo maak je het (in de slowcooker)
- Bak in een hapjespan, zonder toevoeging van boter of olie, het gehakt rul en bruin. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit dit een paar minuten mee. Voeg cayenne, paprikapoeder, chili, kaneel en komijn toe en breng op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en laat even staan.
- Laat de kidneybonen in een zeef uitlekken en spoel even kort af met koud water. Doe dit ook met de bruine bonen.
- Doe de tomatenpuree, tomatenblokjes en gezeefde tomaat in de pan van de slowcooker en meng even goed. Doe het gehakt, de wortel, paprika en bonen in de slowcooker-pan en roer nogmaals goed door elkaar heen.
- Laat de chili in de slowcooker in 6 uur op de laagste stand gaar worden. Heb je iets meer haast dan kun je het op de hoogste stand in 4,5 uur garen. Wanneer de kooktijd klaar is, proef dan even of de chili goed op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
- Serveer de chili in een mooie kom of diep bord. Schep er een flinke eetlepel zure room op, bestrooi met een handje geraspte kaas en garneer het geheel met de lente-uitjes. Enjoy!
Zo maak je het (in de pan)
- Bak in een hapjespan, zonder toevoeging van boter of olie, het gehakt rul en bruin. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit dit een paar minuten mee. Doe de tomatenpuree erbij en bak ook dit een paar minuten mee. Voeg cayenne, paprikapoeder, chili, kaneel en komijn toe.
- Voeg de wortel en paprika toe aan de pan. Doe de tomatenblokjes en gezeefde tomaat erbij en meng even goed. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus nu 20 minuten zacht sudderen.
- Laat de kidneybonen in een zeef uitlekken en spoel even kort af met koud water. Doe dit ook met de bruine bonen. Voeg de bonen toe aan de saus en laat nog 5 minuten meewarmen.
- Serveer de chili in een mooie kom of diep bord. Schep er een flinke eetlepel zure room op, bestrooi met een handje geraspte kaas en garneer het geheel met wat in ringetjes gesneden lente-uitjes. Enjoy!
Woensdag gemaakt. Was heerlijk. Ik had ipv bruine bonen een pot chili bonen. Even afgespeeld en wat sap opgevangen en dit nog erdoor gedaan.
Vanavond het restje op een. 👍
Zo leuk om te horen! Wij zijn er hier in huis ook gek op! 🙂
Vraagje: iwordt alles niet papperig in de slowcooker?
Hi Debby,
Zeker niet! Het wordt heerlijk zacht, maar niet papperig 🙂
Groetjes,
Hilde