7 Tips voor een zorgeloos kerstdiner
Voor veel mensen is het elk jaar weer een behoorlijk stressvolle periode, die aanloop naar het kerstdiner. Want wat ga je deze keer maken? En voor hoeveel mensen? Wat moet je allemaal wel niet in huis halen? Wanneer doe je wat? En dat terwijl je het jezelf echt een stuk gemakkelijker kunt maken. Gewoon, door een goede planning te maken en zoveel mogelijk voor te bereiden. En door gewoon rustig door te blijven ademen. Is ook belangrijk. Ik geef je hier in ieder geval alvast 7 tips voor een zorgeloos kerstdiner. Doe er je voordeel mee!
Tip 1. Bepaal het menu
Je allereerste opdracht om je straks heel veel stress te besparen, is om ruim van tevoren te bepalen wat je precies gaat maken. Klinkt logisch? Is het ook, maar wel belangrijk! En om het jezelf makkelijk te maken, kun je het beste kiezen voor gerechten die niet te moeilijk zijn, maar wel spectaculair uitzien. Kies een kerst voorgerecht dat je bijvoorbeeld van tevoren al klaar kunt maken en in de koeling kunt bewaren. Of juist een gerecht dat je grotendeels kunt voorbereiden en vlak voor het serveren alleen nog maar in de oven hoeft te zetten. Dat scheelt je tijdens het diner zelf enorm veel stress en geeft jou de kans om ook te genieten van alles wat je zelf hebt gemaakt.
Kun jij nog wel wat extra inspiratie gebruiken voor je menu? Kijk dan zeker eens op de kerst voorgerecht-pagina van Jumbo! Hier vind je vast en zeker een voorgerecht om tijdens je kerstdiner te serveren.
Tip 2. Strakke planning
Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar een echt zorgeloos kerstdiner vraagt nou eenmaal om een strakke planning. Dus maak lijstjes van alles wat je moet gaan doen. Begin met een boodschappenlijstje. Wat kun je allemaal al ruim van tevoren kopen (houdbare producten) en wat haal je pas een paar dagen voor het diner (vlees, vis, groente etc.). Maak ook een lijstje van alles wat er moet gebeuren om de gerechten klaar te maken. Schrijf het menu helemaal uit, inclusief bereidingstijden, en bekijk wat je alvast kunt voorbereiden en wat je de dag zelf pas kunt doen. Zo krijg je een mooi overzicht van de tijd die je nodig hebt om je kerstdiner op tafel te zetten. En bedenk je ook dat je best wel wat klusjes uit handen mag geven! Dus maak meteen een extra lijstje met taken die je kunt delegeren. Jij mag dat!
Tip 3. Voorbereiding
Zoals ik in tip 2 al noemde, is het heel fijn om recepten te kiezen die je (voor een deel) kunt voorbereiden. Vooruit werken scheelt je heel veel tijd op de dag van het kerstdiner en het is ook zo fijn als je alvast taken van je to-do-lijstjes af kunt strepen. Or is that just me? Hoe dan ook, pak je menu erbij en bekijk goed in hoeverre je de gerechten alvast kunt voorbereiden. Wanneer je de dag(en) voor de kerst vrij hebt, kun je die tijd mooi nemen om zoveel mogelijk voorbereidend werk te doen. Geen vrij? Pak dan zeker je vrije tijd na het werk. Want elk half uurtje dat je op de dag van het diner niet in de keuken hoeft te staan, is er eentje toch?
Tip 4. Gedeelde smart is halve smart
Nu is koken en bakken voor mij zeker geen smart, maar niet iedereen houdt ervan om in de keuken te staan. Ben jij dus echt geen keukenprins of -prinses, verdeel die taken dan! Veel mensen die samen kerst vieren, nemen voor het diner bijvoorbeeld elk één van de gangen mee. Jij zorgt dan voor het hoofdgerecht, iemand anders maakt het voorgerecht en de ander is weer verantwoordelijk voor het dessert. Zo hoef je je maar te concentreren op één gerecht en dat zal zeker voor minder stress zorgen!
Tip 5. Oefen je kookkunsten
Heb jij een echte specialiteit, waar iedereen altijd om vraagt als ze bij jou komen eten? En is dat een beetje ‘kerst-waardig’? Maak dat dan gewoon! Want daar ben je immers al mee vertrouwd. Heb je dat nou niet, ga dan vooraf alvast oefenen op de gerechten die je wilt gaan maken voor het kerstdiner. Want er is werkelijk niets zo vervelend dan er te laat achter komen dat die receptuur toch net niet klopt. Of pas op het laatst ontdekken dat het recept dat je hebt uitgekozen een stuk makkelijk leek dan het in werkelijkheid blijkt te zijn. En het is zeker geen straf om een lekker gerecht alvast te mogen proeven, toch?
Tip 6. Serveer het simpel
Je kunt je natuurlijk helemaal gaan uitleven op de mooist opgemaakte borden. Daar is ook echt niets mis mee. Maar bedenk je wel of dit überhaupt handig is, zeker als je het straks voor tig mensen moet gaan doen. Want twee borden kunstig opmaken is niks in vergelijking met 8 of meer. Kijk daarom zeker eens naar mooie, grote serveerschalen. Die zet je midden op tafel neer en iedereen kan zelf opscheppen. Ook dat scheelt je enorm veel tijd voor het serveren en uiteraard ook aan tafel. Dubbele tip dus eigenlijk!
Tip 7. Boodschappen
Mijn laatste tip is eentje die ik zelf nog nooit heb opgevolgd, maar die ik zeker eens wil gaan proberen. Want wie ooit wel eens rond de feestdagen in een willekeurige winkel of supermarkt is geweest, weet hoe onvoorstelbaar druk het daar kan zijn. Het grote voordeel is, dat de meeste supermarkten tegenwoordig ook je boodschappen thuisbezorgen. Hoe lekker is dat? Hier behaal je absolute tijdwinst en het scheelt je ontzettend veel stress. Geen ellenlange rijen met overvolle karren, geen producten die toch ineens uitverkocht blijken te zijn en jij kunt je volledig richten op die andere 6 tips. Joe!
Ik hoop dat ik je hiermee een eind op weg geholpen heb naar een zorgeloos kerstdiner met zo min mogelijk stress. En probeer gewoon lekker te genieten van al dat heerlijke eten en de mensen om je heen. Enjoy!
Geef een reactie