Aan het einde van het jaar liggen de cranberry’s weer volop in de meeste supermarkten. Ik kende ze eigenlijk alleen van de cranberrysaus die in de VS traditioneel wordt geserveerd bij de kalkoen tijdens Thanksgiving. Normaliter kocht ik ze zelf dan ook nooit. Maar toen ik laatst weer die bakjes vol met knalrode bessen tussen de appels en bananen zag liggen, heb ik ze toch maar meegenomen. Niet dat ik ook maar enig idee had wat ik ermee zou gaan maken. Tot ik me bedacht dat ik heel veel zin had in verse appelmoes bij de frietjes en zoervleis die voor die avond op het menu stonden. Het werd dus een cranberry-appelmoes.
Naast dit heerlijke recept maakte ik ook al een heel frisse curd en een jam van cranberry’s dus ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat die besjes niet alleen lekker smaken in een saus. En ik zal ook zeker blijven experimenteren zo rond de decembermaand. Veel te leuk om nieuwe recepten te bedenken!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
4 flinke goudreinetten
100 gram verse cranberry’s
4 eetlepels rietsuiker
150 ml water
sap van 2 sinaasappels
1 kaneelstokje
Zo maak je het
- Verwijder het klokhuis van de appels, schil ze en snijd ze in stukjes.
- Doe de stukjes appel met de cranberry’s, rietsuiker, het water, sinaasappelsap en kaneel in een steelpan en zet deze op middelhoog vuur. Breng het aan de kook en zet het vuur dan lager.
- Laat het 10-15 minuten pruttelen totdat de cranberry’ss openspringen en de appels zachter zijn geworden. Proef de moes (voorzichtig, want bloedheet!) en voeg eventueel nog een beetje suiker toe.
- Haal de pan van het vuur, verwijder het kaneelstokje en doe de cranberry-appelmoes in een mooie schaal. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer als bijgerecht. Enjoy!
Geef een reactie