Er stond nog een restje cranberry’s te wachten om verwerkt te worden. Ze waren over van de cranberry-appelmoes die ik eerder al had gemaakt. Stond ik toch weer voor een dillemma, want wat ging ik er nou mee doen?
Opties te over natuurlijk. Chutney, saus, curd en ga zo maar door. Ik koos ervoor een jam te maken, want daar ben ik zelf nou eenmaal heel gek op. Cranberry’s gaan heel goed samen met winterse smaken als kaneel en sinaasappel, dus die heb ik er ook in verwerkt. Nu nog een lekker brood bakken om deze heerlijke jam op te smeren.
Dit heb je nodig
(voor ca. 500 gram)
250 gram verse cranberry’s
100 gram suiker
50 gram honing
180 ml water
sap en rasp van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
Verder heb je nodig
1 steriele weckpot van 500 gram
Zo maak je het
- Doe de cranberry’s met de suiker, honing, het water, sinaasappelsap en -rasp in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg het kaneelstokje toe en breng het langzaam aan de kook.
- Zo gauw de jam kookt, zet je het vuur wat lager en laat je het 15-20 minuten pruttelen. Roer wel regelmatig door.
- Wanneer alle cranberry’s zacht zijn en je merkt dat de jam wat dikker begint te worden, haal je de pan van het vuur en vis je het kaneelstokje uit de jam.
- Schenk voorzichtig de hete jam in de steriele weckpot en doe de deksel erop. Laat de jam volledig afkoelen voordat je de pot in de koelkast zet. De jam zal tijdens het afkoelen nog dikker worden.
- Smeer de jam op een vers stuk brioche of een sneetje toast. Enjoy!
Wat een lekker bijgerecht voor het kerstdiner!
Ja, is echt een aanrader! 🙂