Fudge | Red Velvet
Voor wie mijn blog al eens goed heeft bekeken, zal het niet als een verrassing komen dat ik weer een nieuwe smaak fudge heb bedacht. Al sinds de allereerste keer dat ik het zelf heb gemaakt, blijf ik experimenteren met soorten chocolade, smaken, toevoegingen en toppings. Deze keer leek het me leuk, en vooral heel lekker, om een red velvet fudge te maken. En zeg nou zelf, het ziet er toch ook geweldig uit?
Red velvet cake
Je kent hem vast wel: Red velvet cake. Die heerlijke, fluweelzachte, dieprode cake met een romige laag frosting er bovenop. Ik hou daar dus enorm van. En ook ontzettend van die mooie, rode kleur. Het enige probleem is dat die kleur vaak van nogal onnatuurlijke kleurstoffen komt. Niet altijd natuurlijk, maar vaak wel. Dat wilde ik zelf absoluut niet, maar ik wilde ook geen bijsmaakje krijgen. Dus bietensap was geen optie. Gelukkig had ik nog een ‘souvenir’ meegenomen bij de Spice Bazaar in Gent en dat was echt perfect als kleurmiddel voor mijn red velvet fudge.
Bietenpoeder
Bietenpoeder dus. Echt ontzettend tof om te gebruiken als natuurlijke kleurstof, maar ook een fijne vitamineboost wanneer je het toevoegt aan een smoothie bijvoorbeeld. Dikke tip! Je kunt het vast overal krijgen, maar ik kocht het toevallig tijdens mijn tripje naar Gent. En die winkel is trouwens sowieso een aanrader, want je hebt gewoon 2 wanden vol met alleen maar kruiden, specerijen. Hele normale en hele bijzondere. Gewoon eens gaan kijken als je in de buurt bent dus!
Frosting
Een echte red velvet cake heeft ook een laag frosting, dus deze fudge moest dat ook krijgen. Om die frosting iets steviger te krijgen, gebruikte ik een mengsel van roomkaas en gesmolten witte chocolade. Dat werkte heel erg goed en gaf het toch een fijne frisse smaak. Laat dit laagje dus zeker niet weg, want dan is het red velvet effect wel weg, ben ik bang.
Verder raad ik je echt alleen maar aan om dit recept gewoon te gaan maken. Snel ook. Want het is onvoorstelbaar lekker. Dat kun je zeker van me aannemen. Geniet alvast!
![](https://www.slowfoody.nl/wp-content/uploads/2019/09/Slowfoody-fudge-red-velvet-320x320.jpg)
Fudge | Red velvet
Ingrediënten
- 1 blikje (397 gram) Gecondenseerde melk
- snufje zout
- 400 gram melkchocolade
- 5 tl bietenpoeder
- 1 el roomboter
- 1 tl vanille-extract
Voor de frosting:
- 60 gram monchou op kamertemperatuur
- 1 el zachte roomboter
- 100 gram poedersuiker gezeefd
- 1 tl vanille-extract
- 60 gram witte chocolade gesmolten en iets afgekoeld
Instructies
- Vet een bakvorm van 20 cm x 20 cm licht in met neutrale olie of een beetje boter en bekleed met bakpapier.
- Doe de gecondenseerde melk met een snufje zout in een steelpan met dikke bodem en zet deze op laag vuur. Breek de melkchocolade in stukjes en laat deze beetje bij beetje smelten in de gecondenseerde melk. Voeg steeds een paar blokjes toe en als deze gesmolten zijn dan weer een paar. Als alle chocolade gesmolten is en je een homogeen mengsel hebt, zeef dan het bietenpoeder erboven en roer dit er heel goed doorheen. Zorg dat er geen klontjes achterblijven.
- Roer als laatste de eetlepel roomboter en het vanille-extract door de fudge en schep het mengsel in de beklede bakvorm. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel of met een kleine spatel. Zet de bakvorm even in de koelkast.
- Maak de frosting:Doe de monchou in een ruime kom en klop deze met een handmixer een minuut lang. Voeg dan de boter toe en mix nog een minuut of 2, of totdat de boter en monchou helemaal vermengd zijn. Er mogen absoluut geen klontjes achterblijven!Voeg nu de gezeefde poedersuiker toe en mix kort tot de suiker is opgenomen. Doe het vanille-extract en de afgekoelde, gesmolten witte chocolade erbij en mix tot je een gladde frosting hebt. Verdeel de frosting over de fudge en strijk glad met een kleine spatel.
- Dek de bakvorm af met huishoudefolie en zet de red velvet fudge minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Snijd het daarna in (30) blokjes. Enjoy!
Yummmm maak me gek! Oww Hilde wat is dit lekker en wat zijn ze mooi! Ik moet zeker ook weer ’s naar Gent (sowieso leuke stad) woon er zo vlakbij. Ik ga ze zeker proberen te maken!
Ik hou van Gent! En als je gaat, dan zeker even naar Spice Bazaar gaan hoor! 🙂
Mijn fudge wordt niet rood, maar krijgt een aubergine kleur paars. Wat doe ik fout
Hi!
Het kan zijn dat je rode kleurstof anders reageert en daardoor dus ook anders kleurt. Iets anders zou ik ook niet weten..
Groetjes,
Hilde