Fudge | Chocolade, pinda’s en pindakaas
Terwijl veel mensen nog druk bezig waren met hun goede voornemens en dus alle suikers, vetten en koolhydraten angstvallig weerden, was ik in mijn hoofd alleen maar bezig met één vraag. Wat voor soort fudge zal ik eens gaan maken? Want het was al weer even geleden dat ik een nieuwe smaak had bedacht dus ik vond het hoog tijd! Nu heb ik ooit eens een fudge met pindakaas gemaakt, waarvan ik het recept nog steeds moet perfectioneren, maar ik wilde iets meer dan dat.
Ik wilde een combinatie van pure chocolade, zout, zoet en crunch. Et voilá, daar was mijn heldere ingeving en dus een nieuw fudge-recept! Deze versie is echt absoluut onweerstaanbaar geworden. De onderste laag van pure chocolade-fudge met stukjes knapperige, zoute pinda en daarop een topping van witte chocolade, vermengd met pindakaas. Need I say more? Dacht ik ook niet. Gewoon maken, want het is echt zo klaar en het enige moeilijke aan dit recept is het wachten tot de fudge voldoende opgesteven is. Oh ja, en delen blijft ook lastig.
Ik gebruikte gezouten pinda’s, vooral omdat ik dat een mooi contrast vond met al dat zoete. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor ongezouten pinda’s.
Dit heb je nodig
1 blikje (397 gram) gecondenseerde melk
350 gram pure chocolade
1 el roomboter
75 gram gezouten pinda’s, fijngehakt
Voor de topping
225 gram witte chocolade
165 gram gladde pindakaas (dus zonder stukjes)
50 gram pure chocolade
Verder heb je nodig
bakvorm 20 x 20 cm
bakpapier
Zo maak je het
- Vet de bakvorm licht in met neutrale olie of een beetje boter en bekleed met bakpapier.
- Doe de gecondenseerde melk in een steelpan met dikke bodem en zet deze op laag vuur. Breek de pure chocolade in stukjes en laat deze beetje bij beetje smelten in de gecondenseerde melk. Voeg steeds een paar blokjes toe en als deze gesmolten zijn dan weer een paar. Als alle chocolade gesmolten is en je een homogeen mengsel hebt, roer dan de eetlepel roomboter er doorheen. Meng met een spatel de fijngehakte pinda’s gelijkmatig door het mengsel.
- Schep het fudge-mengsel in de beklede bakvorm en strijk de bovenkant glad. Zet even opzij.
- Doe de pindakaas in een steelpan met dikke bodem op laag vuur en breek hier de witte chocolade boven in stukjes. Laat de witte chocolade rustig smelten en roer tot je een egaal mengsel hebt. Schenk dit over de fudge in de bakvorm.
- Smelt meteen de pure chocolade in hetzelfde pannetje. Verdeel met een lepel de pure chocolade in strepen over de bovenkant. Neem een satéprikker en trek deze door de bovenkant heen om een marmer-effect te krijgen.
- Zet de fudge in de koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven. Snij dan in stukjes en enjoy!
Dit ziet er lekker uit zeg! Zeker leuk om een keertje te gaan maken, dankjewel!
Graag gedaan! 🙂
Wat een kunstwerkjes! Bijna te mooi om op te eten 😉
Ah wat lief! Maar geloof me, je wil ze ook echt wel opeten ;).