Spaghetti and meatballs, oftewel spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus. Twee woorden: love it! En niet alleen ik hou ervan. Spaghetti and meatballs!’ krijg ik ook als standaard antwoord van de meneer hier in huis als ik vraag wat hij wil eten. Dus heb ik al menige variant geprobeerd totdat ik tot dit recept kwam. En deze houden we er zeker in.
Dit is gewoon een gouden combinatie. De beetgare spaghetti met de lekkere gehaktballetjes in de kruidige tomatensaus. En uiteraard afgetopt met een flinke lading versgeraspte Parmezaan. Want dat hoort er nou eenmaal bij. Hier maak je jong en oud nou eenmaal heel erg blij mee.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
350 gram spaghetti
Voor de ‘meatballs’
500 gram gemengd gehakt
50 gram paneermeel
1 eetlepel gedroogde peterselie
½ theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel Parmezaanse kaas, fijn geraspt
1 ei, losgeklopt
olijfolie
Voor de tomatensaus
2 sjalotjes, gesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel zout
½ theelepel suiker
1 theelepel gedroogde basilicum
peper
1 blaadje laurier
handjevol cherry tomaatjes
Zo maak je het
- Meng het gehakt met de paneermeel, peterselie, knoflook, Parmezaanse kaas en het ei goed door elkaar heen.
- Zet een ruime koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en verwarm hierin 2 eetlepels olijfolie.
- Bak de gehaktballetjes in de olijfolie aan alle kanten goudbruin. Keer ze hiervoor regelmatig.
- Verplaats met een schuimspaan de balletjes naar een bord en zet ze even opzij.
- Doe nog een eetlepel olijfolie in dezelfde pan en fruit hierin de sjalotjes een minuut of 3 aan tot deze glazig wordt. Voeg nu de knoflook toe en laat 2 minuten mee bakken.
- Voeg tomatenpuree, tomatenblokjes, zout, suiker, basilicum en peper (naar smaak) toe en roer alles goed door. Doe de gehaktballetjes en het laurierblaadje in de saus en zet het vuur wat zachter. Laat de saus een half uurtje rustig sudderen terwijl je af en toe roert.
- Als de saus 20 minuten gesudderd heeft, voeg je de cherrytomaatjes toe.
- Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de spaghetti af met behulp van een vergiet, doe het terug in de pan en schenk een beetje olijfolie erover. Breng op smaak met zout.
- Leg de spaghetti op een grote schaal met hier bovenop de gehaktballetjes in tomatensaus. Vis nog wel even het laurierblaadje eruit!
- Garneer met een paar blaadjes verse basilicum en vers geraspte Parmezaan. Enjoy!
[…] keuze is, zoals je waarschijnlijk al wel gemerkt had, was de spaghetti and meatballs. Ik begin al met het veranderen van het recept door erbij te zeggen dat je heel goed glutenvrije […]