Er zijn van die dingen waarvan ik altijd dacht: Dat kan ik nooit zelf maken! Zoals pitabroodjes bijvoorbeeld, of van die heerlijk luchtige zachte witte broodjes. Gelukkig laat ik me niet snel uit het veld slaan en probeer ik gewoon heel erg veel.
En van die how-to-filmpjes die tegenwoordig overal te vinden zijn, bleken voor mij ook echt een uitkomst. Toen ik dus laatst zo’n bakfilmpje voor zachte broodjes tegenkwam, besloot ik het maar eens te proberen. Ze werden nog lekkerder en luchtiger dan ik had gehoopt. Ik was stiekem heel trots, dat ik die ontzettend lekkere broodjes helemaal zelf had gemaakt. En dat kan jij nu dus ook!
Dit heb je nodig
(voor 15 broodjes)
400 gram bloem
2 eetlepels suiker
1 theelepel zout
240 ml melk, lauwwarm
1 eetlepel (12 gram) droge gist
3 eetlepels (45 gram) zachte boter
1 ei, losgeklopt
Verder heb je nodig
plantaardige olie (voor invetten)
huishoudfolie
15 gram gesmolten boter (voor bestrijken)
bloem (voor bestuiven werkblad)
bakvorm 23 x 33 cm (of bakplaat)
Zo maak je ze
Stap 1
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en zet opzij.
- Schenk 60 ml van de lauwwarme melk bij de gist in een kommetje. Meng het kort en laat 5 minuten staan tot de gist is opgelost.
- Meng in een grote kom de bloem, suiker en het zout. Voeg het gist-melkmengsel toe, de rest van de melk, het ei en de boter. Roer dit goed door totdat het één geheel wordt en kneed het daarna door totdat het deeg zacht en elastisch is. Het deeg blijft wat plakkerig, maar dat hoort zo.
- Vet een grotere kom in met wat plantaardige olie en doe het deeg hierin. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg op een warme plek in ongeveer 1,5 uur rijzen tot het verdubbeld is.
Stap 2
- Bestrooi je werkblad licht met bloem. Weeg het deeg en deel de uitkomst door 15 (bij mij kwam elk broodje hiermee op 52 gram).
- Leg het deeg nu op het bebloemde werkblad en kneed kort door. Vorm er dan een lange rol van en snijd in 15 gelijke stukken. Ik deed dit door er een weegschaal naast te zetten en bolletjes van exact 52 gram af te wegen.
- Rol elk stuk deeg tot een bolletje en plaats deze in de beklede bakvorm. Hou voldoende ruimte tussen de bolletjes, want ze zullen nog rijzen. Ga door totdat je alle 15 bolletjes klaar hebt.
- Dek de bakvorm af met een stuk huishoudfolie dat je licht hebt ingevet met olie.
- Laat de bolletjes op een warme plaats nog een uur rijzen.
Stap 3
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bak hierin de bolletjes 15-20 minuten. Ze zijn klaar wanneer de bovenkant mooi bruin is.
- Haal de bolletjes uit de oven en bestrijk ze lichtjes met de gesmolten boter. Enjoy!
Mirjam zegt
Heb het recept gemaakt zoals beschreven maar het deeg was een natte kleffe bende. Kon er geen mooie deeg ballen mee maken en het was veel te zoet.
Hilde zegt
Wat jammer dat het deeg bij jou niet gelukt is! Ik maak ze al een paar jaar op deze manier en ze zijn nog nooit mislukt.
Er zijn natuurlijk verschillende soorten bloem en boter of misschien was het ei dat jij gebruikte net iets groter dan bij mij. Wanneer het deeg te plakkerig/dun is, kun je altijd wat extra bloem toevoegen. Niet meteen heel veel, maar met 1 eetlepel tegelijk. Je merkt dan vanzelf dat het een meer samenhangend deeg wordt.
Ik hoop dat je met deze tips het nog een keer gaat proberen!
tanja zegt
bij ons in Duitsland nehmen we meel soort 505.
ik heb ze al een paar keer gemaakt en ze zijn perfekt.
Hilde zegt
Wat goed om te horen! Wij vinden ze ook verrukkelijk!
Priscilla zegt
Heerlijke broodjes ❤️ Iedereen vind ze heerlijk 😁 ben blij met het recept!!
Hilde zegt
Ah, zo leuk om te horen! 🙂
Debbie zegt
Dan heb je toch iets verkeerds gedaan want bij mij waren ze perfect .
Marlies zegt
Kan ik het met soya kookroom maken denk je? Mijn dochter heeft een koemelk allergie vandaar. Ik hoop op antwoord.
Hilde zegt
Hi Marlies,
Welk ingrediënt wil je precies vervangen door de kookroom?
Groetjes,
Hilde
Marika zegt
De melk!
Bionda zegt
Wij gebruiken geitenmelk als alternatief voor koemelk. Dan heeft onze zoon nergens last van.
Hilde zegt
Hi Marlies,
Dat kan natuurlijk ook heel goed! Ik vervang tegenwoordig de koemelk door lactosevrije melk. Werkt ook prima 🙂
Groetjes,
Hilde
Eduard zegt
je kan dat altijd uitproberen, dan weet je het
Richard ten Brinke zegt
Zeer fijn deeg om te kneden. En dat hier in Thailand waar de temperatuur vandaag 34 graden is. Met de hand kneden goed te doen.
Nu afwachten hoe ze uit de oven komen, maar ben erg positief over dit recept tot nu toe.
Hilde zegt
Heel fijn om te horen Richard! Ben erg benieuwd hoe ze uiteindelijk hebben gesmaakt 🙂
Jale zegt
Heb dit recept meerdere malen gemaakt. Vergt wat geduld maar oooh zo heerlijk en lekker zacht!!
Voeg na het kneden nog wat bloem toe anders is het niet te kneden te zacht. Dit zal ook per bloem verschillen denk ik.
Ik gebruik zelf patent tarwebloem. Wil het ook een x met spelt proberen, alleen geen idee of het het zelfde effect heeft.
Zelfde dag wordt het heerlijk zacht. De volgende dag misschien wat minder maar even opwarmen op de tosti/gril apparaat en is weer om op te smullen. Vries het ook vaak in en in de avond uit de vriezen. Zodra het ontdooid is kunnen we ervan eten.
Als k er de tijd voor had zou ik het zo elke dag vers willen voorschotelen aan de kids en manlief. Het duurt even (de rijstijd), maar krijg er heerlijke bolletjes voor terug:)
Erg erg bedankt voor het recept!! Eindelijk het juiste recept voor de zachte bollen gevonden:) en dat zonder al die toevoegingen..
Hilde zegt
Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik ben ook helemaal gek op dit recept en mijn gezin ook 🙂
Peet zegt
Voor de 1e keer gemaakt. Precies gedaan wat er stond. Het werden geen zachte bolletje. Jammer. Ga het nog wel een keer proberen.
Hilde zegt
Hi Peet,
Wat jammer om te horen! Ben wel heel benieuwd wat er precies mis is gegaan en hoop uiteraard dat het bij een volgende poging wel lukt!
Groetjes,
Hilde
Irene zegt
Kan ik ook ei vervangen door een ander product?
Hilde zegt
Hi Irene,
Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ben wel even voor je op onderzoek uitgegaan.
Wat ik heb gevonden, is dat je 1 ei kunt vervangen door 1/2 tl bakpoeder en 1/4 tl baking soda op te lossen in 1/2 el azijn.
Misschien kun je dat proberen?
Groetjes,
Hilde
Liselotte zegt
Ze staan in de oven en het ruikt heerlijk! Kan niet wachten tot ze klaar zijn. Ik heb wel iets minder melk toegevoegd, want ik had een mengsel van speltbloem en tarwebloem. Dank je wel voor het recept!
Hilde zegt
Zo leuk om te horen! Ben heel benieuwd hoe ze hebben gesmaakt!
Lindsay zegt
Ik heb deze zojuist gemaakt, zijn heerlijk! Ik heb de gist niet vantevoren opgelost in de melk, maar gewoon zo bij se bloem gedaan. De gist in de bekende “groene zakjes” is nl. al actief, dus oplossen is niet nodig en het maakt geen verschil.
In de staande mixer (kitchenaid) heeft het deeg 25 min gedraaid, het had wel een theelepeltje extra bloem nodig. Voor zowel de eerste als tweede rijs had ik een uur gedaan, ze zijn perfect!
Hilde zegt
Hi Lindsay,
Zo tof om te horen! Wij vinden ze ook heerlijk 🙂
Groetjes,
Hilde
Eveline zegt
Hoi Hilde!
Heel erg bedankt voor dit recept. De broodjes zijn nu in de oven!
Omdat mijn man heel erg van rozijnen broodjes houdt, vroeg ik me af of ik dit recept daarvoor gebruiken kan. Wat denk jij?
Groetjes,
Eveline
Hilde zegt
Hi Eveline,
Ik durf het niet te zeggen, want voor broodjes met een dergelijke vulling wordt vaak een ander deeg gebruikt. Misschien eens proberen?
Groetjes,
Hilde
Martin zegt
Naar een paar keer dit doen zijn ze nu super
Hilde zegt
Heel goed om te horen Martin!
Tom van Oostrum zegt
Bij het maken van bolletjes van 50 gram voor de 2e keer rijzen en bakken blijven de bolletjes veel te klein. De volgende keer proberen, na het maken van deeg, deze direct in 50 gram bolletjes verdelen en in broodjesmallen doen. slechts 1 keer rijzen en afbakken.
Hilde zegt
Hi Tom,
Heb je het nog eens geprobeerd? Erg benieuwd!
Groetjes,
Hilde
Marjan zegt
Hoi, ik heb nu hetzelfde probleem als Tom, mijn bolletjes rijzen niet 🙁 dus ik ga het de volgende keer ook proberen zoals Tom hierboven al zei en dat laat ik je het weten !
Hilde zegt
Hoi Marjan,
Wat vreemd! Hier lukken ze eigenlijk altijd op deze manier.
Laat je nog even weten of ze op die ander manier wel lukken?
Groetjes,
Hilde
Coby clements zegt
Ik denk dat het aan de instant gist ligt,heb zélf 20 Gr. Verse gist gebruikt,maar een volgende keer laat ik het ei weg en doe er dan 25 Gr verse gist in,want ik vind ze voor een wit bolletje nog te vast!
Hilde zegt
Hi Marjan,
Ik maak ze al jaren op deze manier, dus met instant gist, en dat gaat echt elke keer goed.
Ben benieuwd of het met meer verse gist wel is gelukt. Anders toch eens proberen volgens het originele recept?
Groetjes,
Hilde
Marjan zegt
Nu net voor de tweede keer gebakken.
De eerste keer zag ik het ei liggen toen het deeg aan het reizen was😭😭😭
Toch maar afgebakken, maar te klein en te droog.
Nu zijn ze prima gelukt.
Misschien iets te droog.
Verder prima.
Wij wonen in zuid Spanje en hier heb je eigenlijk alleen stokbrood of fabrieksbrood.
Hilde zegt
Hi Marjanne,
Dat had ik ook eens met muffins. Schoof ze de oven in en zag de eieren nog netjes op het aanrecht liggen 🙈.
Jammer dat ze wel iets te droog waren. Dat zou niet moeten. Misschien toch iets meer vocht toevoegen de volgende keer?
Groetjes,
Hilde
Veerle taens zegt
Dag Hilde, bij het zien van jouw broodjes, wou ik meteen aan de slag gaan! Zien er heerlijk uit! Alles ging goed, het deeg was goed gerezen maar bij de 2de rijsbeurt gingen de broodjes uit elkaar en na het afbakken lijken het wel pitabroodjes qua uitzicht, plat dus… ik heb de rijsfunctie van mijn oven benut en de droge gist er zonder oplossen in het deeg gedaan. Mssch moet ik het voortaan toch langer laten rijzen en meer geduld hebben?
Hilde zegt
Hi Veerle,
Wat jammer! Ik zou inderdaad het recept volgen zoals het hier staat. Ik heb ook eens geprobeerd het deeg op een andere manier te maken, maar toen kreeg ik ook een heel ander resultaat. Hopelijk lukken ze de volgende keer wel :).
Groetjes,
Hilde
Angela zegt
Hoi Veerle
Vandaag de broodjes gemaakt wij hebben het eerste deel in de broodbakmachine gedaan dat ging super
En het eindresultaat was geweldig
De kinderen vinden ze super lekker dankje voor he recept
Groetjes angela
Hilde zegt
Hi Angela,
Wat heerlijk om te horen! Mijn kinderen vinden ze ook verrukkelijk 🙂
Groetjes
Hilde
F zegt
Wat een lekkere broodjes, we zijn meteen verslaafd. De biologische bloem van de Lidl gebruikt. 0,99 cent.
Het is geen werk en super goed uitgelegd. We zijn benieuwd Hoe ze Morgenochtend zijn. Wel iets meer bloem toegevoegd tijdens het kneden. Fantastisch! Als de pita’s broodjes ook zo goed scoren kijken we nooit meer op een andere site. Groeten francis
Hilde zegt
Hi Francis,
Wat supertof om te horen! Wij zijn er ook helemaal gek op :).
De pitabroodjes zijn een absolute aanrader en vergeet de naan niet!
Groetjes,
Hilde
Aicha zegt
Hoi ik heb ook de broodjes gemaakt echt heel lekker, ik heb ook met rozijnen gemaakt,en appel kaneel. Echt heel lekker! En uienbroodjes, allemaal het zelfde deeg gebruikt!! Echt lekker, bedankt voor het recept voor de broodjes!!!!
Hilde zegt
Hi Aicha,
Wat tof dat je zoveel variaties hebt gemaakt! Vind ik echt heel erg leuk om te horen. En uiteraard heel graag gedaan!
Groetjes,
Hilde
Inge zegt
2de keer rijzen niet meer 😔
Had ze wel in een licht warme oven laten rijzen <50°c. Is dit het probleem? Had ik ze beter gewoon op de keukentafel afgedekt laten rijzen? Eerst rezen ze wel maar toen zakte het ineens in. Graag advies
Hilde zegt
Hi Inge,
Wat jammer! Ik laat ze altijd op kamertemperatuur rijzen, zoals ik in het recept beschrijf. Dat zou ik dus ook aanraden. Misschien gaat het rijzen te snel in de oven en zakken ze daarom in. Ik hoop dat je ze nog een kans geeft!
Groetjes,
Hilde
Annelies zegt
Goedendag.
De broodjes gemaakt.
Het deeg rees niet zo goed. De broodjes goed te eten na het bakken, maar de volgende dag niet meer.
Kan ik het deeg invriezen en per gedeelte gebruiken voor 2 personen teveel broodjes in een keer.
Dank voor een leuk recept. Misschien meer oefenen en tarwemeel gebruiken ipv bloem en meer gist?
Hilde zegt
Hi Annelies,
Wat jammer dat het deeg niet goed rees. Heb je het recept wel precies gevolgd? Want ik gebruik ook gewone bloem en dan lukt het altijd.
Ik hoop dat je het nog een kans geeft en het dat wel perfect lukt!
Groetjes,
Hilde
Annelies zegt
Ik ga nog eens proberen misschien het deeg in meer warmte zetten om te rijzen ! Moet toch eens gaan lukken! Het was ook voor de eerste keer 🙂 Dank je met de groeten!
johan paridaens zegt
prachtig recept, dank je wel!!!
Hilde zegt
Dank voor het compliment! 🙂
Martine zegt
Hi Annelies,
Ik heb net de broodjes gemaakt, maar heb iets fout gedaan met de gist!! Ik heb instant gist in mijn kast staan en dezelfde hoeveelheid gebruikt van je recept. Dit is blijkbaar veel te veel. Weet jij de juiste verhouding voor het gebruik van instant gist?
Het zijn nu echte gist bolletjes. Groetjes, Martine
Hilde zegt
Hi Martine,
Wat voor gist heb je precies gebruikt? Want ik gebruik ook instant gist (van die droge korreltjes) en daarmee komt het helemaal goed.
Groetjes,
Hilde
Yolande zegt
Juist gemaakt , supper simpel, zien er goed uit, ruikt enorm goed, nu nog proeven!
Groetjes, Yolande
Hilde zegt
En, hoe waren ze? 🙂
Nicole vootz zegt
Hoi hoi,
Heb de broodjes gemaakt zoals beschreven…het duurt ef maar dan heb je wat.
Ze zijn heerlijk, bedankt!!!
Groetjes Nicole
Hilde zegt
Hoi Nicole,
Fijn zijn ze hè? Bedankt voor je lieve reactie!
Groetjes,
Hilde
Roger vanderhaeghe zegt
Al een paar maal gemaakt.
Ik vind dit echt een wijs recept, alles op zijn gemakje niets haastig
Vooral ook lekker en zo een duwtje op de koek met het terugveren, ik voel me dan een echter bakker😊👌
Hilde zegt
Ah, wat een heerlijke reactie! Ik hoop dat je ze nog vaak gaat maken 🙂
Cindy zegt
Voor de allereerste keer gemaakt. Het recept nauwkeurig gevolgd en het resultaat mag er zijn. Mijn kinderen kunnen niet wachten om al eentje te proeven. Als ze zo lekker zijn als ze eruit zien maak ik ze elke week opnieuw.
Hilde zegt
Hi Cindy,
Wat leuk om te lezen! Heel benieuwd hoe ze gesmaakt hebben 🙂
Groetjes,
Hilde
Liesbeth zegt
Ben ze vandaag aan het maken voor het eerst
Deeg is erg soepel in begin wat plakkerig maar na de eerste rijs viel wel mee. Nu zometeen na de tweede rijs in de oven
En ben benieuwd hoe ze eruit komen en proeven natuurlijk !
Hilde zegt
En, hoe was het eindresultaat? 🙂
Ingrid zegt
Ik bakte nog nooit eerder broodjes.
Ik heb het recept precies gevolgd en de broodjes zijn fantastisch gelukt! Dit ga ik vaker doen!
Hilde zegt
Hi Ingrid,
Goed om te horen! 🙂
Groetjes,
Hilde
Sandra zegt
Dag Hilde , vandaag voor de allereerste keer broodjes gemaakt . Alles goed opgevolgd wat je zei en de broodjes zijn fantastisch gelukt 🙂 Mijn echtgenoot en dochter waren super trots omdat ze zo goed gelukt waren 🙂
Heel erg bedankt Hilde 🙂
Hilde zegt
Hi Sandra,
Wat heerlijk om te horen!
Hoop dat je ze vaker gaat maken 🙂
Groetjes,
Hilde
Angelie zegt
Ik moet ze nog afbakken, maar het deeg is al geweldig!
Is het ook mogelijk om het deeg ’s avonds klaar te maken en smorgens af te bakken?
Hilde zegt
Hi Angelie,
Oei, dat zou ik zelf niet weten. Heb het nog nooit geprobeerd.
Misschien als je de tweede rijs in de koelkast doet, dat je ze dan de volgende ochtend nog even buiten de koelkast kunt laten rijzen en dan kunt afbakken.
Kan een kwestie van proberen zijn. Laat het me zeker weten als je dit hebt gedaan!
Groetjes,
Hilde
Mirjam zegt
Hoi Hilde,
Ik wil deze broodjes heel graag gaan proberen, maar ik heb heel graag grammen bij de ingredienten. Heb je van alle ingrediënten de hoeveelheid in grammen voor mij??
Alvast veel dank!
Hilde zegt
Hi Mirjam,
Dank voor je goede vraag!
Ik heb het even voor je nagekeken: de suiker komt dan op 25 gram en het zout op 6 gram.
Succes met de broodjes!
Groetjes,
Hilde
Marianne zegt
Zeer lekkere broodjes, niet veel werk aan,
Hilde zegt
Hi Marianne,
Helemaal met je eens! 🙂
Groetjes,
Hilde
Frans zegt
Heel eenvoudig en uitermate lekker . Ook met rozijntjes of chocola de ! Vinden ons kleinkinderen hemels . Dank voor het recept !
Hilde zegt
Hallo Frans,
Wat een fijn bericht! Het zijn ook heerlijke broodjes om te maken en eten 🙂
Groetjes,
Hilde
Rebecca zegt
Ik heb het recept nu twee keer gemaakt. Twee keer volgens de instructies, maar de eerste keer was het erg klad, en de tweede keer helemaal niet. Ik denk dat temperatuur en gluten ontwikkeling het verschil maakte tussen keer een en twee. Super blij met het resultaat. Het smaakt naar een vers zacht bolletjes uit Nederland. Het enige is wat ik zou willen verbeteren is dat de buitenkant wel wat knapperig word. Iets wat ik liever niet wil in een zacht bolletje. Maakt het smaakte heerlijk
Hilde zegt
Hi Rebecca,
Goed om te horen dat het de tweede keer gelukt is!
De buitenkant zou niet knapperig moeten zijn.. Heb je ze wel ingesmeerd met een beetje boter?
Groetjes,
Hilde
Vandepitte Ingrid zegt
Heel blij met dit recept waarvoor dank! Heel gemakkelijk te bereiden en bovendien nog lekker ook!! Ik gebruik volkoren bloem en lukt prima. Deze week opnieuw aan de slag 😋.
Groetjes.
Hilde zegt
Wat leuk! Ik ga ze ook zeker een keer met volkoren bloem maken 🙂
Lobke zegt
Deze zijn hier een favoriet in huis. Ik heb ze al zo vaak gemaakt dat ik het recept niet meer nodig heb ;)!
Het is makkelijk en vlot (los van het rijzen) en zoooo lekker.
Hilde zegt
Ach, zo leuk om te lezen!