Nederland is traditioneel het land van aardappels, groente en vlees. Uiteraard is dit de laatste jaren behoorlijk veranderd en wordt er steeds meer van dat gebaande pad afgeweken, maar in veel huishoudens is de aardappel nog steeds favoriet. Een beetje aardappel-variatie is dus nooit weg.
Eerlijk toegegeven eten wij niet heel erg vaak gekookte aardappels hier thuis. Ik doe er wel vaak andere dingen mee, zoals poffen, roosteren, gratineren en pureren. En nu waagde ik mij dus aan deze hasselback aardappeltjes. Ik zag al vaker how-to-filmpjes langskomen voor grote aardappels en zag hoe men hierbij handig gebruik maakte van pollepels om de aardappels tussen te leggen. Voor deze krieltjes nam ik dus twee eetstokjes en dat gaf hetzelfde effect.
Wat nog leuk is om te weten: Al zijn deze hasselback aardappels de laatste tijd mateloos populair, ze bestaan al sinds 1940! Toen maakte de chef kok van het Hasselbacken Hotel restaurant in het Zweedse Stockholm ze voor het eerst op deze manier klaar. En nu, 76 jaar later, krijgen ze een heuse revival die in mijn ogen volledig terecht is. Want wat zijn ze heerlijk en mooi ook om te zien!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
36 krielaardappeltjes (ca. 6 per persoon)
olijfolie
zeezout en peper
truffelolie
Parmezaanse kaas
verse peterselie
Verder heb je nodig
2 eetstokjes
scherp mes
ovenschaal
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en sprenkel een beetje olijfolie onderin de ovenschaal. Borstel de aardappeltjes goed schoon onder koud water zodat er geen zand meer aan zit. Dep ze goed droog.
- Leg de eetstokjes naast elkaar en leg hier tussenin een krieltje in de lengte. Snijd met het scherpe mes het aardappeltje in tot je het eetstokje raakt. Snijd zo het hele aardappeltje om de 3 mm in. Leg in de ovenschaal en ga verder met de rest van de aardappeltjes tot ze op zijn.
- Besprenkel de aardappeltjes met olijfolie en breng ze op smaak met het zeezout en peper. Zet de ovenschaal in de oven en bak de hasselback krieltjes in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de schaal uit de oven en druppel op elk aardappeltje een beetje truffelolie. Rasp flink wat Parmezaanse kaas over de krieltjes en garneer met fijngesneden peterselie.
Smaklig måltid!
Geef een reactie