Samenwerking tussen Unaprol en France Olive
Unaprol en France Olive hebben activiteiten ontwikkeld, gericht op het verbeteren van de kwaliteit, duurzaamheid en traceerbaarheid van EVO-olie. Deze samenwerking richt zich op het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van controlesystemen in de olijventeelt voor naleving van echtheids-, kwaliteits- en handelsnormen voor verhandelde olijfolie en tafelolijven.
Bewustwording
De olijventeelt, met zijn unieke verschijningsvorm, kenmerkt het landschap en milieu van hele regio’s in het Middellandse Zeegebied. Met name in Italië, en tot op zekere hoogte ook in Frankrijk, worden olijven op grote schaal verbouwd. Niet alleen in heuvel- en bergachtige gebieden, maar ook op laagvlakten met intensieve landbouw, waar de teelt sterker verbonden is met de infrastructuur voor vervoer en communicatie die verbonden is met de verstedelijking van het gebied. De goede balans tussen de olijventeelt en het milieu kan worden verstoord wanneer de teelt in contact komt met kunstmatige elementen, zoals wegen, luchthavens, enz. Daarom moeten zowel de instellingen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van beleid en van de maatregelen die de landbouwproductie moeten beschermen, als de exploitanten van rechtstreeks betrokken sectoren, bewuster worden gemaakt van deze problematiek.
De aandacht van de kant van de instellingen gaat gepaard met een grotere bewustwording van de kant van de consumenten, die in toenemende mate gezonde, veilige, authentieke en hoogwaardige producten eisen. Inspelen op de nieuwe eisen van de consument is geen gemakkelijke opgave. Voor een bevredigend resultaat is het van essentieel belang om over een systeem van toepasselijke en doeltreffende regels te beschikken, en over het vermogen om te controleren, op alle niveaus van de keten, from farm to fork.
Informeren en controleren
In deze context wil het Italiaanse olijvenconsortium UNAPROL, in nauwe samenwerking met de Franse interprofessionele vereniging van de olijventeelt FRANCE OLIVE, bijdragen aan de verspreiding van informatie over dit onderwerp en aan de bewustwording van de alle betrokkenen in de keten.
Als onderdeel van de samenwerking is elke schakel in de complexe keten van de productie van extra vierge olijfolie gecontroleerd, zodat de consument de nodige garanties krijgt. Vooral het risico van verontreiniging bestaat in de hele keten. Daarom is de inzet van alle belanghebbenden, van landbouwers tot distributeurs, noodzakelijk om het risico tot een minimum te beperken en in ieder geval onder controle te houden.
Daartoe is op alle niveaus van de keten een controleproces ingesteld aan de hand van chemische en organoleptische analyses. Dit om op alle niveau’s van de keten eventuele knelpunten in de productieketen op te sporen. Het doel is het opstellen van een operationeel protocol om het risico van verontreiniging in alle productiefasen tot nul te reduceren.
Kwaliteit en milieuvriendelijkheid
Het hoofddoel is om deze goede praktijken over te dragen aan alle 80.000 producenten en de nationale productie van olijfolie verder te verbeteren. Italiaanse extra vierge olijfolie zal niet alleen staan voor hoge kwaliteit, maar ook voor een milieuvriendelijke productie.
Geef een antwoord