In het kader van Zaterdag Soepdag maakte ik weer een heerlijke soep. Deze keer koos ik voor een heel gemakkelijke, smaakvolle doperwtensoep. Dus geen erwtensoep, want het is gemaakt met doperwten in plaats van gespleten erwten. Ik voegde nog wel wat ingrediënten toe, want anders zou het wel een beetje een saai soepje zijn. Vind ik althans.
Voor een (klein) beetje pit heb ik prei toegevoegd en voor een zoute tegenhanger van de zoete erwtjes koos ik voor gerookte kip. Ik denk dat gerookte makreel ook zeker heel goed hierbij zou passen, maar dat zou je zelf eens moeten proberen. Als je makreel lekker vindt natuurlijk. Anders niet. De soep is binnen een kwartier klaar, dus naast heerlijk en voedzaam is hij ook nog eens lekker snel op tafel. En met het plukbrood ernaast heb je meteen een volledige maaltijd.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Voor de soep
olijfolie
450 gram doperwtjes (diepvries)
1 flinke prei, gewassen en in halve ringetjes gesneden
1 liter kippenbouillon (groentebouillon mag ook)
room
1 gerookte kipfilet, in plakjes
Voor het plukbrood
1 ciabatta, ongesneden
150 – 200 gram geraspte kaas naar keuze
25 gram boter
1 teentje knoflook
1 tl gedroogde (of verse) peterselie
Verder heb je nodig
staafmixer/blender
Ik heb zelf een staafmixer gebruikt om de soep te pureren. Voor het gemak heb ik ook de werkwijze met een blender vermeld. Deze is namelijk iets anders.
Zo maak je het
Het plukbrood
- Leg de ciabatta op een snijplank en snijd het met een broodmes eerst in de lengte in. Maak een insnede om de 2 cm. Snijd het niet helemaal door, maar zorg dat de onderkant intact blijft. Draai het brood nu en snijd weer om de 2 cm het brood in de breedte in. Als het goed is, heb je nu een ruitjespatroon.
- Neem de geraspte kaas en verdeel dit in de inkepingen van het brood. Zorg dat je in elk hoekje en kiertje wat kaas hebt zitten, zodat deze door het hele brood kan smelten.
- Smelt de boter in een pannetje en roer hier de knoflook en peterselie doorheen. Verdeel dit botermengsel met een lepel over de bovenkant van het brood.
- Bak het plukbrood in 10-15 minuten goudbruin en knapperig in een voorverwarmde oven van 180 graden.
De soep
- Zet een soeppan op middelhoog vuur en verwarm hierin 1 à 2 eetlepels olijfolie. Voeg de prei toe en laat dit in 5 minuten zacht worden. Let op dat het niet te hard gaat, want dan verbrandt de prei en wordt hij bitter.
- Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook. Voeg nu de doperwtjes toe en laat het geheel nog een minuut of 5 koken totdat de erwtjes wat zachter zijn geworden.
- Staafmixer: Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer zo glad mogelijk. Zet de pan weer terug op het vuur en laat het nog eventjes doorwarmen.
- Blender: Pureer de soep in delen glad in de blender. Doe de soep dan weer terug in de pan en laat nog even goed doorwarmen.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer hem met een scheutje room en de plakjes gerookte kipfilet. Enjoy!
[…] Doperwtensoep – Slowfoody […]