Courgettes laten zich graag vullen. Althans, dat denk ik. Ik vind het in ieder geval een hele lekkere manier om courgette te eten en je kunt er werkelijk eindeloos mee variëren. Zo vulde ik ook al eens bolcourgettes met tonijn en dat is werkelijk een aanrader! Maar deze variant met gehakt, tomaat en een knapperig bovenlaagje is ook zeker een heel smakelijk gerecht.
Ik hou er wel van als de courgette nog een beetje bite heeft. Mocht je zelf liever een zachtere courgette willen dan kun je de oventijd met 10 minuten verlengen. Let dan wel op dat de bovenlaag niet te donker wordt.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
2 grote of 4 kleinere courgettes
75 gram zilvervliesrijst, gekookt
200 gram gemengd gehakt
1 sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, uitgeperst
blikje tomatenpuree (70 gram)
10 cherrytomaatjes, in vieren gesneden
zout en peper
5 eetlepels panko (paneermeel)
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
1 theelepel oregano
olijfolie
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de bodem van een ovenschaal in met de olijfolie.
- Snijd de courgettes in de lengte doormidden en hol ze uit met een lepel. Snijd het binnenste in blokjes. Leg de courgettes met de snijkant naar boven in de ovenschaal.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg hier het sjalotje aan toe.
- Voeg na 3 minuten de knoflook toe en laat dit 2 minuten mee bakken.
- Doe het gehakt erbij en bak dit rul. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat het geheel een paar minuten sudderen. Meng de rijst door het gehakt en breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Meng de panko met de Parmezaanse kaas en oregano goed door elkaar.
- Vul de courgettes met het gehaktmengsel, leg hier de tomatenpartjes op en verdeel hier dan het panko-kaasmengsel overheen. Besprenkel met een beetje olijfolie.
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de gevulde courgettes in 15 minuten beetgaar.
- Voor een extra knapperige topping kun je hierna de oven nog een paar minuten op de grillstand zetten. Enjoy!
Wat een fijn recept! En goed gelukt en heerlijk!
Goed recept! Heerlijk met kipgehakt gemaakt.
Hi Anneke,
Dank! Met kipgehakt is het inderdaad ook verrukkelijk! 🙂
Groetjes,
Hilde