Jambalaya | Slowcooker
Ergens begin jaren ’90 kocht mijn moeder een Cajun kookboek. Ik vond dat helemaal niet erg, want wat is dat een ontzettend fijne keuken. Een verrukkelijke smeltkroes van Franse, Afrikaanse, Spaanse, Caribische, Ierse en Duitse invloeden maken deze gerechten zo bijzonder. Mijn absolute favoriet is altijd jambalaya geweest. Vergelijkbaar met de Spaanse paella, maar toch ook weer uniek in smaak. En de ‘Cajun Holy Trinity’ zit er uiteraard ook in: ui, paprika en bleekselderij. Sowieso al zwaar favoriet hier in huis.
Er zijn onvoorstelbaar veel recepten te vinden voor jambalaya en uiteraard heb ik ook dat uit mijn moeder’s kookboek gevraagd. Ik heb een eigen versie gemaakt die volledig aan mijn smaak voldoet en er een ‘slowcookerproof’ gerecht van gemaakt. Er hoort bijvoorbeeld ‘andouille sausage’ in, een pittige worst van varkensvlees, die wij in Nederland niet hebben. In plaats daarvan heb ik de pikante rookworst van HEMA gebruikt. Niet hetzelfde, maar wel heel erg lekker! Turkse worst werkt trouwens ook heel goed in jambalaya.
Oorspronkelijk hoor je de rijst mee te koken met de rest van de ingrediënten, maar ik heb ervoor gekozen om de rijst apart te koken en op het laatst toe te voegen. Eerlijk toegegeven: toen ik de jambalaya voor het eerst in mijn slowcooker maakte, voegde ik de rijst iets eerder toe en eindigde ik met een papperige bende. Vandaar mijn keuze om de rijst alleen nog even mee te laten warmen op het einde, terwijl de garnalen garen.
Mocht je niet van garnalen houden, dan vervang je die heel gemakkelijk voor een stevige witvis. Of je laat het ‘vissige’ gedeelte helemaal weg. Wat jij wil! Maak er je eigen favoriete jambalaya van en laat me zeker weten wat je ervan vindt!
Jambalaya-weetje: In de Amerikaanse stad Gonzales (Louisiana) vindt het jaarlijkse Jambalaya Festival plaats. Ooit bedacht als promotie van deze stad en schijnbaar was het een succes. Leuk reisje voor op de bucketlist!
Dit heb je nodig
(voor 4-6 personen)
2 blikken (à 400 gram) tomatenblokjes
500 gram gezeefde tomaat
1 gele paprika, in blokjes
1 groene paprika, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
3 stengels bleekselderij, in blokjes
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
3 el cajunkruiden
1 tl zout
1 tl gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
350 gram kipdijfilet, in blokjes
1 pikante rookworst of Turkse worst, in plakjes
275 gram gekookte rijst
200 gram grote, rauwe garnalen
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten, behalve de rijst en garnalen in de pan van je slowcooker en zet deze 4 uur op de laagste stand. Vis de laurierblaadjes eruit, proef de saus en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de gekookte rijst toe en roer deze goed door de saus heen. Doe ook de garnalen in de pan en druk ze voorzichtig in de jambalaya, zodat ze helemaal bedekt zijn.
- Doe de deksel weer op de slowcooker en zet deze nog een half uur op de hoogste stand, zodat de rijst goed warm wordt en de garnalen mooi gaar. Enjoy!
LookAroundTheCorner (Eveline) zegt
Ik ga het vandaag maken, ben heel benieuwd
Hilde zegt
Heel benieuwd hoe het gesmaakt heeft! 😉