Courgettesoep met basilicumolie
Sinds vorig jaar heb ik een stuk tuin ingericht als moestuin. En al 2 jaar op rij doen de courgettes het hier onvoorstelbaar goed. We kunnen er bijna niet tegen eten dus ik geef ze ook regelmatig weg aan vrienden en familie. Zelf vind ik het heel lekker om ze te vullen of in stukjes door een pastasaus te eten. Maar courgettesoep had ik tot nu toe nog nooit gemaakt. Hoog tijd dus!
Nu vond ik alleen een soep van courgette wat saai dus besloot ik iets extra’s eraan toe te voegen. Dat werd dus de basilicumolie. Deze olie geeft elke hap toch net iets meer smaak en geef toe, het ziet er ook nog eens leuk uit. Groot voordeel aan deze soep is dat hij heel snel klaar is en ook nog eens volledig vegetarisch. Vegan zelfs. Wil je toch wat structuur eraan toevoegen dan kun je er eventueel wat uitgebakken spekjes of gerookte zalmreepjes in doen. Wat jij lekker vindt!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
1 ui, gesnipperd
2 courgettes, in blokjes
1 liter groentebouillon
2 tl gedroogde basilicum
zout en peper naar smaak
Voor de basilicumolie
15 gram basilicumblaadjes
7-8 el milde olijfolie
zout en peper naar smaak
Verder heb je nodig
staafmixer & hakmolentje
Zo maak je het
- Zet een pan met 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur en fruit hierin de ui tot hij glazig is. Voeg dan de blokjes courgette toe en bak deze een paar minuten mee.
- Voeg de groentebouillon en basilicum toe en breng aan de kook. Laat het nu 10 minuten zacht doorkoken tot de courgette mooi zacht is.
- Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot hij helemaal glad is. Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet de pan weer op laag vuur zodat hij warm blijft terwijl je de basilicumolie maakt.
Maak de basilicumolie
- Doe de basilicumblaadjes in het hakmolentje van de staafmixer en voeg eerst 4 eetlepels olijfolie toe. Maal dit goed fijn en voeg dan nog wat olie toe. De basilicumolie moet niet te dun zijn, want dan blijft hij niet mooi op de soep liggen, maar ook niet te dun. Voeg dus niet alle olijfolie ineens toe, maar net zoveel tot je de juiste dikte hebt. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de courgettesoep met lekker knapperig brood en roomboter. Voeg de basilicumolie pas toe bij het opdienen. Enjoy!
[…] Courgettesoep met basilicumolie – Slowfoody […]