Vlees van Jerseykoe.com | Review & recept
Dankzij een persbericht kwam ik op de site terecht van Jerseykoe.com en daar werd ik enorm blij van. Dit familiebedrijf, dat inmiddels al door de vijfde generatie wordt gerund, staat volledig in het teken van duurzaam produceren. Precies om die reden heb ik dan ook contact opgenomen en niet lang daarna kreeg ik een pakket met diepgevroren, prachtig vlees toegestuurd.
Duurzaam produceren
Christiaan en zijn vriendin runnen hun melkveebedrijf met een hele mooie insteek. Zij willen boven alles dat hun koeien en stieren zo onbezorgd mogelijk kunnen leven. Want zoals ze zelf zeggen: “Onze Jersey koeien en stieren maken eigenlijk deel uit van de familie, ze zijn uniek”. En als hun dieren het goed hebben, proef je dat terug in het eindproduct.
Om deze reden maken ze bijvoorbeeld gebruik van een melkrobot die zorgt dat de koeien hun eigen dagritme kunnen bepalen. Ze kunnen zo veel buiten zijn en zelf kiezen wanneer ze gemolken worden waardoor ze veel minder stress hebben. Dit geldt ook voor de kalveren die, als ze niet in het weiland lopen, prachtige huisvesting hebben waar ze ook grotendeels buiten zijn. Dit zorgt voor een gezondere start als melkkoe en dat heeft weer een positieve invloed op de kwaliteit van het vlees.
Het vlees
In de webshop kun je terecht voor verschillende soorten vlees. Van de basics zoals gehakt en saucijzen tot aan steaks en complete barbecue-pakketten. Wat ik heel tof vind, is dat ook de ‘vergeten vleessoorten’ een plekje hebben gekregen, zoals de picanha (staartstuk) en de tri-tip. Je kunt ervoor kiezen om het vlees zelf op te halen op de boerderij of het gekoeld te laten bezorgen. Haal je het zelf op dan heb je meteen de kans om te zien waar en hoe dat vlees wordt geproduceerd. Best een aanrader dus als je in de buurt woont!
Recept – Picanha met kruidenrub uit de oven
Zoals gezegd kreeg ik dus een heel mooi vleespakket thuis, waarvan een deel op de barbecue belandde. Gewoon puur, zonder opsmuk geroosterd en alleen een beetje zout en peper was voldoende voor dat onvoorstelbaar malse vlees. Met de picanha wilde ik wel iets extra’s doen en dus maakte ik een kruidenrub voordat ik hem in de oven zette. Om de juiste kerntemperatuur te bepalen, gebruikte ik een vleesthermometer en die moet je hier ook zeker wel bij hebben om te weten of het vlees gaar is. Wij vonden het echt ontzettend lekker en aten er een simpele salade en vers gebakken brood bij.
Dit heb je nodig
Picanha (ca 1 kilo)
Olijfolie
Voor de kruidenrub
2 tl verse tijm
2 tl oregano
2 tl gerookte paprikapoeder
1 tl grof zeezout
2 tenen knoflook
rasp van 1 citroen
vers gemalen peper
(eventueel wat sap van de citroen om de rub iets te verdunnen)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden en verdeel 1-2 eetlepels olijfolie over de bodem van een ovenschaal.
- Doe alle ingrediënten voor de rub in een vijzel (of het hakmolentje van je staafmixer) en maak dit fijn tot je een egale pasta overhoudt. Wanneer het iets te dik is, kun je het eventueel verdunnen met een klein beetje citroensap.
- Wrijf nu de picanha helemaal in met de kruidenrub zodat hij volledig bedekt is met het mengsel en leg hem dan in de ovenschaal. Schenk er nog een beetje olijfolie overheen, ongeveer een eetlepel. Zet deze dan in de voorverwarmde oven en laat de picanha in 45-50 minuten medium gaar worden. De kerntemperatuur moet tussen de 50 en 55 graden liggen.
- Haal de picanha uit de oven en dek hem dan meteen af met aluminiumfolie. Laat hem nu nog een kwartiertje zo staan terwijl jij bijvoorbeeld een salade maakt en brood afbakt in de nog warme oven.
- Snijd het vlees in mooie plakken en serveer direct. Enjoy!
Geef een antwoord