De perfecte cupcakes. Zo wil ik ze graag noemen. Eerdere pogingen om perfecte cupcakes te bakken, eindigden nooit zoals ik graag wilde. Waren ze heerlijk smeuiig en goed van smaak, was de bovenkant veel te bol. En had ik ze gebakken met een mooie, goed te decoreren bovenkant, waren ze te droog. Frustratie alom. Logisch.
Een lange, uitgebreide zoektocht op het internet bracht nieuw inzicht. Allereerst is het van het grootste belang om het beslag niet te lang te mixen. De droge en natte ingrediënten moeten echt nét vermengd zijn. En daarnaast is ook de temperatuur erg belangrijk. Wanneer je de cupcakes in een te hete oven gaart, zullen ze veel meer rijzen en dus een bolle bovenkant krijgen.
Hierbij dan dus eindelijk hét recept voor de perfecte cupcakes. Oordeel zelf!
Dit heb je nodig
(voor 12 cupcakes)
220 gram fijne kristalsuiker
190 gram bloem
flinke snuf zout
1,5 theelepel bakpoeder
115 gram boter, op kamertemperatuur
120 gram Griekse yoghurt
1 ei
2 eidooiers
1 theelepel vanille-extract
Verder heb je nodig
muffinvorm voor 12 muffins
12 papieren vormpjes
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor 175 graden en doe de papieren vormpjes in de muffinvorm.
- Doe de bloem, suiker, het zout en bakpoeder in een mengkom en mix dit kort door elkaar.
- Meng in een ander kom de zachte boter, yoghurt, het ei en de eidooiers en het vanille-extract goed door elkaar tot een egaal mengsel.
- Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en mix dit maximaal een minuut, totdat de ingrediënten net vermengd zijn.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 20 tot 24 minuten gaar. Wanneer de bovenkant goudbruin is, controleer dan de gaarheid met een satéprikker. Komt deze schoon uit het midden van de cupcake dan zijn ze klaar.
- Versier de cupcakes met botercrème of met heerlijk toffeeglazuur. Enjoy!
Je kunt dit beslag ook heel goed gebruiken om 24 mini-cupcakes te maken. Houd dan een baktijd van 16-18 minuten aan.
Geef een antwoord