Terwijl ik dit recept online wil zetten, probeer ik uit alle macht een goede Nederlandse benaming te bedenken voor deze koeken. Ze worden in het Engels ‘blueberry and strawberry bars’ genoemd. Ik heb ze dus maar gewoon repen genoemd.
Het is een soort kruimelgebak, maar ook weer niet. Wel is het ongelooflijk lekker! De zoetzure blauwe bessen en aardbeien, omringd door de bijna decadente bodem en kruimeltopping, die dan toch weer wat gezonder is door de havermout. De perfecte balans tussen gezond en ongezond dus!
Dit heb je nodig
(voor 12 stuks)
Voor de bodem en topping
225 gram boter, gesmolten
250 gram bloem
130 gram havermout
200 gram fijne kristalsuiker
90 gram lichtbruine basterdsuiker
snuf zout
Voor de vulling
250 gram blauwe bessen
250 gram kleine aardbeien, gewassen en ontkroond
65 gram fijne kristalsuiker
3 eetlepels citroensap
3 theelepels maizena
Verder heb je nodig
vierkante bakvorm van 20 bij 20 cm
bakpapier
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm licht in en bekleed met bakpapier. Zorg dat dit aan de zijkanten wat overhangt, zodat je de koek er straks makkelijk uit kunt halen.
- Meng in een kom de blauwe bessen en aardbeien met het citroensap, de suiker en maizena. De suiker hoeft niet helemaal opgelost te zijn, want dit gebeurt sowieso wel tijdens het bakken.
- Meng nu in een andere, ruime kom de gesmolten boter met het meel, de havermout, beide soorten suiker en de snuf zout. Het mengsel moet eruit zien als grote kruimels en wordt dus geen egaal geheel.
- Neem de helft van het kruimelmengsel en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het even goed aan met de achterkant van een (pol)lepel om het glad te maken.
- Verdeel het volledige fruitmengsel over deze bodem. Zorg dat de beide soorten fruit goed verdeeld zijn, zodat elke reep straks beide smaken heeft.
- Neem nu het overgebleven kruimelmengsel en verdeel dit over het fruit, zodat het mooi bedekt is. Wil je wat grotere kruimels, knijp dan een hand van het mengsel even samen en maak er met je vingers grotere stukken van. De kruimels hoeven niet even groot te zijn.
- Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten, of tot de bovenkant mooi goudbruin gekleurd is.
- Haal de bakvorm uit de oven en laat deze een kwartier staan. Snij met een bot mesje de zijkanten een beetje los en haal de koek uit de vorm door deze op te tillen aan de overhangende stukken bakpapier. Laat de koek daarna volledig afkoelen op een taartrooster.
- Snijd als laatste de koek in 4 repen en verdeel die repen in 3 stukken. Heerlijk als tussendoortje of als dessert met een bolletje vanille-ijs erbij. Enjoy!
[…] Foodblogswap recept! Ik mocht koken van de blog van Slowfoody.nl. Hilde maakt deze heerlijke repen met blauwe bessen en aardbeien. Ik vind de aardbeien in december vrij smaakloos dus gebruikte alleen zoete blauwe bessen die ik […]