Maple Sesam Granola | Foodblogswap
Al heel vaak maakte ik zelf granola, die ik dan niet als ontbijt op at, maar meestal pas tegen lunchtijd. Met flink wat lepels Griekse yoghurt, een beetje honing of Maple Syrup en wat cranberry’s of rozijnen erdoor. Heerlijk. Toch ben ik er ook weer mee gestopt, om een reden die ik je eerlijk gezegd niet kan vertellen. Toen ik voor de Foodblogswap van februari op het blog van Sonja (helaas niet meer actief) keek en haar ‘Buckwheat and chestnut granola’ zag, wist ik dan ook meteen dat ik daar mijn eigen variatie op ging maken!
Deze granola van Sonja is glutenvrij en dat wilde ik ook graag zo houden, maar ik heb de Buckwheat, oftewel boekweit, vervangen door gepofte gierst. Deze haal je bij de meeste (grotere) supermarkten, net als de gepofte amaranth die ik in dit recept gebruikte. Misschien is dat laatste wat lastiger te vinden, maar als je het ongepoft kunt vinden dan kun je het zelf ook poffen, net als popcorn.
Aangezien ik geen chiazaad mag hebben in verband met de bloedverdunners die ik slik, heb ik dat vervangen door sesamzaad en dat pakte ontzettend goed uit. Hou je daar nou niet zo van, gebruik dan gewoon chiazaad. Als laatste voegde ik nog een mix van gedroogde vruchten en noten toe, een zakje dat ik bij Lidl had gekocht. Mag wel, hoeft niet!
Dit heb je nodig
(voor ca. 575 gram)
250 gram glutenvrije havermout (ik gebruikte Lisa’s Choice)
40 gram gepofte gierst (bijvoorbeeld van Smaakt)
35 gram gepofte amaranth
1 el sesamzaad
¾ tl kaneel
¼ tl zout
4 el arachideolie
4 el ahornsiroop
Eventueel een handje gedroogde vruchten en noten naar smaak.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 165 graden en bekleed een bakplaat (met opstaande rand) met bakpapier.
- Doe de havermout, gepofte gierst en amaranth, het sesamzaad, de kaneel en het zout in een ruime kom en roer kort door elkaar. Voeg de arachideolie en ahornsiroop toe en roer alles goed door elkaar zodat alle droge ingrediënten bedekt zijn met een laagje.
- Verdeel dit mengsel over de beklede bakplaat en schuif die in de oven. Bak de granola in 25-30 minuten knapperig. Schep het mengsel tussentijds minimaal 2 keer goed om zodat alles die heerlijke geroosterde smaak krijgt.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola helemaal afkoelen voordat je de noten en gedroogde vruchten toevoegt. Doe de granola in een luchtdichte pot. Je kunt het ongeveer een maand bewaren, als dat lukt uiteraard. Enjoy!
Geef een antwoord