Chili sin carne
Na een koude, winterse dag is er weinig heerlijker dan je handen te kunnen warmen aan een kom hete chili con carne. Vooral met een flinke lepel zure room, wat knapperige tortilla chips en gegarneerd met bosuitjes. Dat is wat ik noem comfortfood. Maar in het kader van Meatless Monday besloot ik dat ik die chili ook wel eens zonder vlees kon gaan maken. Oftewel: Chili sin carne.
Het rundergehakt dat ik normaal gebruik, verving ik in deze vleesloze variant door linzen. Ik koos voor linzen die al gegaard zijn, maar je kunt natuurlijk ook ongekookte linzen nemen die je eerst gaar kookt. Serveer deze chili sin carne met (bruine) rijst, een lekkere tomatensalade en zachte tortilla’s of quesadilla’s. Genieten!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
middelgroot sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
groene paprika, in blokjes
rode paprika, in blokjes
1 blikje (70 gram) tomatenpuree
2 tl komijn
1 tl chilipoeder
1 tl kaneel
½ tl paprikapoeder
½ tl cayenne
1 blik (400 gram) tomatenblokjes
125 ml groentebouillon
200 gram linzen (Hak)
1 blik (400 gram) kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
olijfolie
zout en peper
Zo maak je het
- Verwarm een flinke eetlepel olijfolie in een braadpan of hapjespan op middelhoog vuur en fruit hierin de gesnipperde sjalot een minuut of 5 tot deze glazig begint te zien. Voeg de knoflook toe en bak deze 2 minuten mee. Doe de tomatenpuree erbij en voeg ook de groene en rode paprika toe en laat het geheel nog 5 minuten bakken terwijl je blijft roeren.
- Voeg komijn, chilipoeder, paprikapoeder, cayenne en kaneel toe aan de pan en roer dit goed door elkaar. Wanneer de specerijen sterk beginnen te geuren, voeg je de tomatenblokjes toe en schenk je de bouillon erbij. Breng het aan de kook en zet het vuur dan zachter.
- Laat het 15 minuten zachtjes pruttelen, voeg dan de linzen en kidneybonen toe en laat het geheel nog 5 minuten doorgaren. Haal de chili sin carne van het vuur en serveer in mooie kommen. Enjoy!
Oh wat ziet dat er heerlijk uit. Nooit over nagedacht dat het ook zonder vlees kon maken!
Deze chili is echt verrukkelijk en het vlees mis je echt niet!