Cupcakes met pecan crumble | Foodblogswap
Ik ging deze Foodblogswap van broodjes naar desembrood naar loempia’s en kwam uiteindelijk uit bij cupcakes met een pecan crumble. Gebaseerd op een makkelijke salted caramel cake die ik tegenkwam op het blog van Catharina; De Keuken van de Zoete Inval. Soms ben ik daar wat wispelturig in. Ligt ook aan het moment van de dag, het weer en hoeveel tijd ik heb om iets te maken. Die cake klonk in ieder geval erg lekker, maar ik wilde hem graag omvormen naar cupcakes en er een pecan crumble aan toevoegen. Ik heb nou eenmaal een zwak voor een knapperige bite, dus waar mogelijk voeg ik die gewoon toe. Ik durf dat.
De salted caramel cake
Het recept waar deze cupcakes op zijn gebaseerd, is voor een cake die wordt gemaakt met (o.a.) gecondenseerde melk. Die melk zou -denk ik- het karamel-effect hebben moeten geven, maar deed dat bij mij helaas niet. Desalniettemin zijn het heerlijk luchtige cupcakes geworden, die echt de moeite waard zijn om de herhaling in te gaan. Al was het dan alleen maar voor die knapperige crumble, die je trouwens ook op andere cupcakes of cakes kunt gebruiken. Of gebruik het als topping over een mengsel van zoetzure appels en zet dit een minuut of 25 in de oven. Bolletje ijs erbij en je hebt een overheerlijk nagerecht!
Extra lekkere cupcakes
Wil je deze cupcakes, die zo al verrukkelijk zijn, nog een stukje lekkerder maken? Maak (of koop, bij gebrek aan tijd) dan nog een salted (of ongezouten) karamelsaus en schenk hier een beetje van over de cupcake. Doe dit wel vlak voor je eentje serveert, zodat het knapperige van de crumble ook echt knapperig blijft. Of snijd de bovenkant van de cupcakes af, smeer een laagje dulce de leche op de onderste laag en zet de bovenkant er weer bovenop. Dan wordt het werkelijk een traktatie. Maar geloof me: dat zijn ze ook al in deze vorm!
Cupcakes met pecan crumble
Ingrediënten
- 225 gram gezouten roomboter (zacht)
- 100 gram suiker
- 230 gram gecondenseerde melk
- 3 eieren (kamertemperatuur)
- 1 tl vanille-extract
- 180 gram bloem
- 3/4 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- Pecan Crumble
- 60 gram pecannoten
- 60 gram boter (kamertemperatuur)
- 100 gram bloem
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
Instructies
- Verwarm je oven voor op 175 graden en zet een muffinvorm klaar met 12 papieren vormpjes. Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom en meng even goed. Zet opzij.
- Doe de boter en suiker in de kom van je mixer en gebruik een k-klopper/bisschophaak om dit luchtig en zachtgeel van kleur te kloppen. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Schraap eventueel tussendoor de randen schoon.
- Laat de mixer draaien terwijl je de gecondenseeerde melk toevoegt. Als het een egaal mengsel is, voeg je de eieren 1 voor 1 toe en dan het vanille-extract. Draai de mixer naar de laagste stand en schep dan steeds een lepel van het bloemmengsel erbij. Zo gauw alle bloem is toegevoegd, zet je de mixer meteen uit. Verdeel het beslag over de 12 papieren vormpjes.
- Hak voor de crumble de pecannoten in (niet te fijne) stukken. Doe de noten, bloem, basterdsuiker en boter in een kom en wrijf dit met je vingers samen tot je grove kruimels hebt. Verdeel deze kruimels over de bovenkant van het beslag in de papieren vormpjes.
- Zet de muffinvorm in de voorverwarmde oven en bak de cupcakes in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Prik met een satéprikker in het midden van een cupcake. Komt deze er schoon uit, dan zijn ze klaar. Laat ze afkoelen op een taartrooster. Enjoy!
Geef een reactie