Spaanse saucijzenbroodjes | Foodblogswap
Op de laatste dag van dit jaar, zelfs van dit decennium gooi ik nog maar eens een recept online. Want ook deze maand vol met feestdagen en eten werd er gewoon een Foodblogswap gehouden. En deze keer werd ik gekoppeld aan het overheerlijke blog van Niki. Zij is net als ik (bijna) de hele dag met eten bezig en maakt zo ontzettend veel lekkere dingen. Echt comfortfood! Een vrouw naar mijn hart dus. Zo kwam ik deze heerlijke Spaanse saucijzenbroodjes tegen die ik meteen moest proberen.
Bladerdeeg
Sowieso ben ik behoorlijk gek op allerlei soorten hapjes die je met bladerdeeg kunt maken en ik experimenteer er zelf ook veel mee. Er staan nog meerdere recepten klaar om uitgewerkt te worden, zoet en hartig. Nu nog de tijd vinden om dit dan ook nog daadwerkelijk te gaan doen. Maar dat terzijde. Deze saucijzenbroodjes zijn ’the bomb’! Ik maakte ze tijdens tweede kerstdag, samen met allemaal andere hapjes. En we hebben er zo van gesmuld!
Kleine twist
Aangezien het originele recept van Niki mij al heel erg lekker leek, wilde ik er niet al te veel aan veranderen. Het enige wat ik dus ook anders heb gedaan, is dat ik het gehakt deels heb vervangen door saucijzenvlees en daardoor heb je geen extra ei en paneermeel nodig. Hiermee is het uiteindelijk een heel makkelijk en snel recept geworden. En extreem lekker! Ook niet onbelangrijk.
Borrelplank
Ik serveerde de saucijzenbroodjes dus met allerlei hapjes, op een mooie borrelplank. Wat lekkere stukjes kaas erbij: ik koos voor pestokaas en een verrukkelijke Tête de Moine. Oh ja, en we proefden ook een hele bijzondere zwarte kaas: Dilano Black Lemon. Echt wel het proberen waard trouwens! Daarnaast wat lekkere dips, zoals aioli, tzatziki en gezouten roomboter. En niet te vergeten wat frisse komkommer en paprika bijvoorbeeld.

Spaanse saucijzenbroodjes
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg (270 gram)
- 150 gram chorizo
- 150 gram rundergehakt
- 150 gram saucijzen
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1 el oregano
- 1 ei losgeklopt
- sesamzaadjes wit/zwart
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwijder het vel van de chorizo en snijd het vlees in hele kleine stukjes, zo fijn mogelijk. Druk het vlees uit de saucijzen in een ruime kom.
- Doe het gehakt en de fijngehakte chorizo in de kom bij het saucijzenvlees en voeg ook het paprikapoeder en de oregano toe. Meng dit heel goed door elkaar heen. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig door de chorizo en saucijzen.
- Snijd het bladerdeeg in de lengte in 2 gelijke delen. Maak van de helft van het vleesmengsel een lange worst en leg dit op 1 helft van het bladerdeeg. Rol het op en plak dicht met behulp van een beetje water. Herhaal met de rest van het vlees en de andere helft bladerdeeg.
- Snijd de 2 rollen door de helft en dan nog eens in tweeën. Snijd deze stukken nog eens in vieren. Leg ze met de vouwnaad naar onderen op de beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bestrooi met de sesamzaadjes.
- Bak de saucijzenbroodjes in ongeveer 18-20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Enjoy!
Geef een reactie